ГоловнаПолітика

Список Партії Шарія. Кого мають перевірити спецслужби в першу чергу?

Проросійську партію Анатолія Шарія заборонили остаточно і безповоротно. Верховний Суд оголосив своє рішення 7 вересня. На засіданні були представники Руху ЧЕСНО. Але заборонити партію — це лише перший крок. Дуже важливо, щоб спецслужби якісно попрацювали зі списками заборонених партій, і Партія Шарія — не виняток.

Наша організація веде Реєстр держзрадників: уже проаналізувала список ОПЗЖ і оприлюднила ті прізвища, які СБУ має перевірити передусім. Щодо Партії Шарія, то з її списками кандидатів правоохоронцям і спецслужбам теж слід добре потрудитися.

Фото: ЧЕСНО

Парламентські вибори - 2019

Список Партії Шарія на парламентських виборах був суто номінальним — 31 особа. Це при тому, що в ньому може бути 225 місць. Шарійці чудово розуміли, що до парламенту їм не потрапити; вибори вони використовували, щоб збільшити впізнаваність бренду і розкрутити канали Анатолія Шарія. Тому над формуванням реального списку ніхто серйозно не працював.

Звісно, для спецслужб не проблема перевірити ці три десятки громадян. Шарій і його дружина Ольга Шарій (Бондаренко) вже є в Реєстрі держзрадників Руху ЧЕСНО, як і Антоніна Бєлоглазова, яка поїхала святкувати річницю тимчасової окупації Криму в Росію.

Фото: ЧЕСНО

Ба більше, вона послідовно формувала в ЗМІ уявлення про те, що в Україні нібито на неї постійно нападають націоналісти. І таку інформацію доносила до ОБСЄ. 

Якщо простежити інформацію на сайті "шарій.нет", то Бєлоглазова дуже часто фігурує саме в повідомленнях про нібито напади націоналістів. Можна припустити, що це одне із завдань Бєлоглазової. Як повідомляли ЗМІ, кільком представникам Партії Шарія вручили підозру через протиправну діяльність цього політичного проєкту. Серед тих, ким цікавляться спецслужби, фігурує і Бєлоглазова. Вона також була спецкором проросійського проєкту “Страна.юа”.

Варто звернути увагу на те, що в першу десятку входив також Євгеній Євтухов. Досвід виборчих перегонів він уже мав: до парламенту 7-го скликання балотувався від партії “Зелені”.

Так само не вперше балотувався адвокат Шарія Валентин Рибін: 2014 року йшов по мажоритарному округу на Херсонщині (№183). Щодо Андрія Любецького, то він спробував себе на виборах до парламенту 5-го скликання у списку Блоку Бориса Олійника та Михайла Сироти. Ані Рибін, ані Любецький мандата не здобули.

Рибін після початку повномасштабної війни відразу взяв курс на Іспанію. Саме в цій країні затримували Шарія. До Росії, як він сказав, виїхати чомусь не вдалося.

Валентин Рибін
Фото: Укрінформ
Валентин Рибін

У 2021 році був кандидатом від Партії Шарія на проміжних виборах на Донеччині (округ №50), а за рік до того балотувався до Київської міськради.

Шарій далеко не єдиний, кого захищав Рибін. Рік тому він став адвокатом підозрюваної в державній зраді Вікторії Даскаліци. Вона проходить у справі про роботу мережі телеграм-каналів спецслужб Росії. Раніше член Партії Шарія захищав бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював на Донбасі за бойовиків, керівника організації “Офіцерський корпус” Володимира Рубана і тодішню народну депутатку Надію Савченко у справі про їхню імовірну спробу захопити державну владу, вчинити держпереворот і організувати теракт. Також Рибін захищав трьох харківських ексберкутівців, які втекли до Росії.

2017 року в інтерв'ю Skrypin.ua Рибін висловився про відсутність порушень з боку РФ Будапештського меморандуму щодо України.

Місцеві вибори - 2020

Останні місцеві вибори для Партії Шарія стали другими перегонами, де політичний проєкт проявив себе і виставив своїх кандидатів. Їх було близько 1000. Насамперед треба перевіряти тих, хто балотувався не вперше, хто раніше вже був у проросійських проєктах чи брав участь у виборах від інших партій. Громадяни, які мають політичний досвід, чітко усвідомлювали, з чим мають справу, коли йшли в лави Партії Шарія.

У народні депутати на Донеччині під час довиборів (округ № 50) балотувався як самовисуванець уродженець Луганщини Антон Ровенський (2021 р.). Тобто він був кандидатом у тому самому округу, що й адвокат Шарія, уже згаданий Валентин Рибін. Оскільки на виборах 2019-2020 року Ровенський і Рибін йшли на вибори від однієї політичної сили, можна припустити, що самовисуванець Ровенський міг виконувати функцію техкандидата на цьому окрузі в команді адвоката Шарія.

Ровенський також балотувався до Київради від Радикальної партії Олега Ляшка (2015 р.). 

Щодо Одеської міськради, то під час виборів у 2020 році Марина Аксьонова, коли йшла від Шарія, працювала в “Южной волне”. Від Партії Шарія до Одеської міськради й облради пройшли відповідно син і невістка Аксьонової — Ілля Фрейман (змінив прізвище, до 2019 року був Калмиков) і Яна Фрейман. Син відзначився тим, що прибрав з місць фракції синьо-жовті прапори.

Місцеві ЗМІ зазначали, що Партію Шарія і її список на Одещині контролював представник ОПЗЖ Віктор Баранський. Саме цього політика запрошували в студію з Аксьоновою на “Южную волну”.

Раніше Аксьонова балотувалася від “Нашого краю” (2015 р.), до того працювала очільницею місцевої ОДТРК. 

Аксьонова на цьому каналі вела програму з красномовною назвою “Губернія”, де повідомляла про те, що з боку майданівців це “бесцельний простой”, а силовики, які присягнули державі Україна, чинять, на її думку, цілком правильно. В ефір вона покликала Руслана Боделана, який наголосив, що майданівці не розуміли, за що стоять.

Коли її звільнили з каналу, колеги відверто раділи і писали, що є шанс перетворити медіа з “осередку сепаратизму” на український центр патріотизму. Оксану Поднебесну, яка вела патріотично спрямовану програму, тоді відсторонили від ефіру. 

Фото: ЧЕСНО

Узагалі представники Партії Шарія є в радах Одещини, тому тут треба перевіряти і депутатів, і кандидатів зі списку. Так, Олексій Довгань балотувався до Біляївської міської ради від Партії Шарія, а  перед тим від ще одного проросійського проєкту – Опоблоку. 

Партія Шарія здобула мандати також на Харківщині. Так, депутат міськради Давіто Матвейченко у своїх соцмережах поширює проросійську пропаганду, зокрема, про “братні народи” та "не все так однозначно". Активно критикує всі дії влади. Виправдовує збройну агресію Росії. Згідно з наявною інформацією, за день до війни депутат виїхав до Європи. 

Рух ЧЕСНО дає посилання на документ з повним списком кандидатів від Партії Шарія для спецслужб і правоохоронців, де є, зокрема, інформація про попередні балотування цих політиків. 

Ірина Федорів, голова громадської ініціативи “Голка”
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram