ГоловнаПолітика

Євросоюз запустив процедуру розгляду заявок України, Грузії та Молдови про вступ

Заявку на невідкладний вступ до ЄС Україна подала 28 лютого.

Євросоюз запустив процедуру розгляду заявок України, Грузії та Молдови про вступ
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз розпочав процедуру розгляду заявок України, Грузії та Молдови щодо приєднання до спільноти.

Про це ввечері 7 березня повідомило агентство France-Presse.

Як зазначає агентство, Європейська комісія повинна буде висловити офіційну думку, і потім 27 країн мають вирішити, чи надавати заявникам статус кандидата. Переговори з цього питання тривалі та складні.

Раніше сьогодні агентство Bloomberg із посиланням на європейських дипломатів писало, що низка країн ЄС виступила проти надання Україні цього тижня статусу кандидата. Німеччина, Нідерланди та низка інших країн наполягають на тому, щоб спочатку Європейська комісія висловилася щодо готовності України до процесу вступу до Євросоюзу, перш ніж ухвалювати політичне рішення стосовно надання статусу кандидата на членство.

За словами співрозмовника агентства, ці країни хочуть зосередитися на практичній підтримці України та припиненні війни, а не на запуску процесу вступу до ЄС, який може зайняти десятиліття. 

Нагадаємо, 28 лютого, на пʼятий день повномасштабної війни Росії проти України, президент Володимир Зеленський підписав заявку на невідкладний вступ до Євросоюзу за спрощеною процедурою. З ініціативою такої заявки для України виступила Словаччина, а рішення про прискорене надання членства підтримала низка держав ЄС, зокрема Угорщина.

1 березня Європейський парламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до Європейського Союзу. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram