ГоловнаПолітика

Окупаційна влада Криму відправила до суду справу проти Джемілєва (оновлено)

Йому закидають незаконний перетин кордону та недбале зберігання зброї.

Окупаційна влада Криму відправила до суду справу проти Джемілєва (оновлено)
Фото: www.dyvys.in

Окупаційна влада Криму відправила до суду кримінальну справу проти народного депутата України, лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Про це повідомив слідчий комітет Росії.

Джемілєва звинувачують за ч. 3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону Росії), за ч. 1 ст. 222 (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і за ч. 1 ст 224 (недбале зберігання вогнепальної зброї, яка створила умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки).

Перша стаття стосується подій 3 травня 2014 року, коли Джемілєв намагався потрапити в окупований Крим через пункт пропуску "Армянськ" на адмінкордоні з Херсонською областю. Тоді його не пропустили і він був змушений повернутися в Київ.

Інші статті стосуються справи Хайсера Джемілєва, який у травні 2013 року у дворі свого будинку в Бахчисараї, випадково вистріливши з батьківської рушниці, убив знайомого сім'ї. Окупанти заявили, що Мустафа Джемілєв зберігав у сейфі у власному будинку в Бахчисараї карабін ОП-СКС калібру 7,62 мм і нібито незаконно придбав бойові патрони до нього.

Оновлення 17:50. Адвокат Джемілєва Микола Полозов на своїй сторінці в Facebook заявив, що справу було передано в суд з порушенням процедури.

Згідно з Кримінально-процесуальним кодексом країни-окупанта, прокурор разом з направленням справи до суду зобов'язаний повідомити обвинуваченого, його захисника, потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача та роз'яснити їм право заявляти клопотання про проведення попереднього слухання.

"Як ми бачимо, слідчий, керівник слідчого органу, сам слідчий орган у законі не вказані як адресат повідомлення прокурора про направлення справи до суду. А в окупованому Криму все навпаки. Мене (захисника) не сповістили, Мустафу-ага не сповістили, а передусім сповістили слідчий орган", - пояснив адвокат. 

Нагадаємо, справу проти Джемілєва порушили незабаром після того, як лідер кримськотатарського народу закликав кримчан до мирного, ненасильницького спротиву російській окупації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram