ГоловнаПолітика

Зеленський привітав патріарха Варфоломія з ювілеєм і заявив про готовність зміцнювати відносини

Привітання передала делегація з Бородянським і Ткаченком.

Зеленський привітав патріарха Варфоломія з ювілеєм і заявив про готовність зміцнювати відносини
Фото: NIKOS MANGINAS / ECUMENICAL PATRIARCHATE

Президент Володимир Зеленський привітав вселенського патріарха Варфоломія з ювілеєм і заявив про готовність зміцнювати відносини.

Про це йдеться в листі Зеленського, який в суботу передали Варфоломію члени української делегації на чолі з міністром культури, молоді і спорту Володимиром Бородянським.

"Пишаємося зв'язком тисячолітньої давності, який поєднав Україну з Константинопольським престолом і завдяки якому наша держава стала частиною християнського світу. Ці взаємини зі Вселенською церквою мали великий вплив на хід історії нашого народу і їх наслідки зберігають важливість до сьогодні. Хочу запевнити Вашу Всесвятість в готовності і далі зміцнювати відносини України з Вселенським патріархатом", - сказано в тексті привітання, яке оприлюднив заступник міністра закордонних справ, колишній генеральний консул України в Стамбулі Василь Боднар.

Фото: facebook.com / Vasyl Bodnar

Крім Бородянського і Боднара, в складі української делегації був депутат Олександр Ткаченко.

"Патріарх в хорошому настрої і радий буде при першій нагоді відвідати Київ. Каже, що незабаром варто очікувати визнання ПЦУ іншими православними церквами. Останньою буде Москва, за його словами", - написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, що 8 серпня Зеленський зустрівся з Варфоломієм на Фанарі. Пресслужба глави держави обмежилася з цього приводу коротким пресрелізом, згідно з яким Зеленський заявив, що не втручатиметься в церковні справи, але буде захищати незалежність церкви.

У Вселенському патріархаті повідомили, що під час зустрічі Варфоломій гарантував незалежність Православної церкви України.

Патріарх Варфоломій в 2019 році надав автокефалію Православній церкві України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram