ГоловнаПолітика

Лутковська розповіла, як Зеленський ухвалював рішення видати ексберкутівців

"Це було дуже складне політичне рішення".

Лутковська розповіла, як Зеленський ухвалював рішення видати ексберкутівців
Фото: Макс Требухов

Колишня голова підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська розповіла, що президентові Володимиру Зеленському було нелегко прийняти рішення про обмін колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут".

"Це було дуже складне політичне рішення. Йому було дуже важко його прийняти, але, попри це, він його прийняв і процедура відбулася", - розповіла Лутковська в інтерв'ю LB.ua.

Валерія Лутковська нагадала, що в грудні 2017 року колишній президент Петро Порошенко відмовився віддати ексберкутівців на обмін. За її словами, так само міг вчинити і Зеленський.

"Президент, можливо, і сумнівався, чи треба це робити. Перед ним був приклад президента Порошенка, який сказав: "Ні, "Беркут" не йде на обмін". Відповідно, ми не забрали спецназівців. Теоретично можна було знову ж піти тим самим шляхом. Коли йому розповідали (я в тому числі) про тих хлопців, яких ми будемо забирати, я побачила і його очах, як він приймає рішення. Він сказав: "Усе, ми забираємо цих хлопців, ми повинні їх забрати". Я йому дуже вдячна за це, тому що ми нічого не зробили б, якби не було б політичної волі", - зазначила Лутковська.

Нагадаємо, 29 грудня відбувся обмін утримуваними особами між Україною і так званими "ДНР" і "ЛНР". З полону бойовиків повернулися 76 українців.

У рамках обміну Україна, зокрема, передала колишніх "беркутівців", обвинувачених у розстрілах на Інститутській.

У моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні заявили, що звільнення колишніх бійців "Беркута", яких підозрюють у причетності до вбивства понад 40 протестувальників 20 лютого 2014 року, ускладнить розгляд справ Майдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram