ГоловнаПолітика

Влада намагається залізти у кишені громад, продовжуючи відкритий шантаж і грабіж, - мер Славути

Процес децентралізації у її нинішньому вигляді був продиктований у 2015 році політичними цілями, вважає градоначальник.

Влада намагається залізти у кишені громад, продовжуючи відкритий шантаж і грабіж, - мер Славути
Василий Сидор
Фото: Lb.ua

Міський голова Славути Василь Сидор вважає, що процес децентралізації було ініційовано у 2015 році для зручнішого проходження виборчих кампаній тодішніми представниками влади. Про це він заявив під час круглого столу "Децентралізація. Погляд місцевої влади" в Інституті Горшеніна.

"Процес децентралізації у її нинішньому вигляді було ініційовано у 2015 році з політичними цілями - для зручнішого проходження виборчих кампаній тодішніми представниками влади. Цей процес ніяк не стимулює розвиток двох головних, стратегічних напрямків - утримання виробничих потужностей і створення нових виробничих потужностей, і демографічної ситуації, яка прямо впливає на процес розвитку відповідних територій", - зазначив градоначальник.

"Сьогодні в Славуті ми віддаємо понад 60% дохідної частини бюджету на делеговані центральною владою повноваження і залишаємося в результаті з мінімальними коштами. Але це неправильно: це не державницький підхід, це спекулятивний підхід. І, на жаль, 2019 рік не змінив ситуацію, незважаючи на надії на нову владу, яка мала оцінити ситуацію. Вони зберегли базу, сформовану Гройсманом, і тепер намагаються ще більше навантажувати місцеві бюджети - досить згадати виключення пайової участі для забудовників і зміни у застосуванні акцизного податку. Влада намагається залізти у кишені громад, тому що місцеві бюджети сьогодні - це кошти, які платять люди, що живуть на цих територіях. Триває відкритий шантаж і грабіж", - сказав Василь Сидор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram