ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про дозвіл будівництва пандусів без документів на право власності

Зеленський підписав законопроєкт №0863.

Зеленський підписав закон про дозвіл будівництва пандусів без документів на право власності
Фото: Микола Даневич

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №0863, що передбачає дозвіл на будівництво й облаштування пандусів у будинках без документа про право власності та користування земельною ділянкою. Про це сказано пресслужбі Офісу президента.

Зміни до закону "Про регулювання містобудівної діяльності" дозволяють облаштовувати засоби безперешкодного доступу до об'єктів житлово-комунального та громадського призначення, в тому числі до під'їздів і/або квартир у житлових будинках, осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення за відсутності документа, що посвідчує право власності або користування земельною ділянкою.

Відповідно до закону, об'єкт не може бути прийнятий в експлуатацію, якщо він не відповідає вимогам будівельних норм, державних стандартів і правил, у тому числі щодо доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

При цьому порядок облаштування засобів безперешкодного доступу до об'єктів або їх розумного пристосування встановлює Кабінет Міністрів.

Нагадаємо, з 1 квітня 2019 року в Україні набули чинності нові державні будівельні норми «Інклюзивність будівель і споруд».

Згідно з новими ДБН, всі громадські і житлові будівлі, приміщення в них, а також громадський простір повинні бути доступними для маломобільних груп населення нарівні з іншими людьми. Крім сходів, обов'язково повинні проєктуватися пандуси, ліфти, підйомні платформи, вертикальні підйомники й інші спеціальні пристосування.

Крім того, прописано обов'язкові вимоги, умови, параметри і технічні характеристики зі встановлення пандусів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram