ГоловнаПолітика

Прокуратура переадресувала в ОДА питання про демонтаж пам'ятника Брежнєву в Кам'янському

Міська влада відмовилася зносити його в рамках декомунізації.

Прокуратура Дніпропетровської області не намагалася домогтися демонтажу пам'ятника радянському генсеку Леоніду Брежнєву, який досі стоїть у Кам'янському Дніпропетровської області, оскільки вважає це компетенцією обласної влади.

Фото: Олександр Рудоманов

Про це йдеться у відповіді прокуратури на запит LB.ua.

"Органами прокуратури області рішення Дніпродзержинської міської ради [зберегти пам'ятник Брежнєву як частину експозиції місцевого музею] не оскаржено, відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань не вносилися", - сказано в документі.

Прокуратура зазначає: якщо місцева влада ігнорує необхідність демонтувати радянські пам'ятники, то, згідно із законом, це повинен зробити голова обласної адміністрації.

"З урахуванням викладеного, інформацію направлено до Дніпропетровської обласної державної адміністрації для розгляду в рамках компетенції", - йдеться у відповіді.

Пам'ятник Леоніду Брежнєву встановили в Дніпродзержинську (тодішня назва Кам'янського) до 70-річчя від дня його народження, в 1976 році. У 2016 році, щоб обійти закон про декомунізацію, на сесії міськради проголосували за створення музейного відділення на площі Визволителів, під бюстом Брежнєва.

"Бюст чотириразовому Герою Радянського Союзу Л. І. Брежнєву залишити на своєму місці як частину експозиції відділу музею історії міста і привести у відповідність до вимог Закону України «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки»", - йдеться в рішенні міськради №201-07 / VII від 28 квітня 2016 року.

В Українському інституті національної пам'яті вважають, що пам'ятник усе одно повинні демонтувати.

"Його повинні демонтувати, оскільки він займав керівні посади і не мав ніякого стосунку до наукових або культурних досягнень. Але міськрада облаштувала площу під ним, буквально 2 на 2 метри, як частину музею. І тому бюст відмовилися демонтувати. Причому це є порушенням, адже до музеїв і території музею є вимоги, які в цьому випадку не виконуються", - розповів LB.ua юрист УІНП Сергій Рябенко.

Нагадаємо, що Брежнєв - уродженець Кам'янського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram