ГоловнаПолітика

Порошенко закликає підтримати звернення до саміту НАТО про надання Україні ПДЧ

Більшість українців - за членство в НАТО.

Порошенко закликає підтримати звернення до саміту НАТО про надання Україні ПДЧ
Фото: eurosolidarity.org

Відновлення територіальної цілісності України політико-дипломатичним шляхом - правильна і безальтернативна стратегія, але вона не змінить агресивної природи сусідньої Росії, тому в безпеці ми можемо себе почувати, лише ставши членом НАТО. Про це заявив експрезидент України, народний депутат від "Європейської Солідарності" Петро Порошенко.

"За п'ять років ми зблизилися (з НАТО - ред.) як ніколи. Про цей прогрес одностайно говорили всі наші партнери під час Парламентської асамблеї НАТО, яка нещодавно відбулася в Лондоні. І якщо це так, сказав я їм у відповідь, то час надати Україні План дій щодо членства. Ще у 2008 році Бухарестський саміт вирішив, що Україна стане членом НАТО. І хоча тоді нам ПДЧ не надали, але його перспективу зафіксували у фінальній резолюції саміту. 11 років тому нам говорили, що для ПДЧ не час. Тому що влада тоді не мала консолідованої позиції. І в суспільстві був низький рівень підтримки. Тепер більшість українців - за членство в НАТО. Ця мета зафіксована в Конституції України. Зміни, які за цей час відбулися і в Україні, і на континенті, говорять самі за себе", - зазначив Порошенко.

На його думку, першорядний обов'язок президента - внести в порядок денний питання про ПДЧ. А парламент нового скликання має можливість продемонструвати політичну волю щодо вступу України в Альянс.

"Наша команда підготувала проєкт заяви Верховної Ради України. Пропонуємо уповноважити голову Верховної Ради разом з президентом і прем'єр-міністром поставити підпис під відповідним зверненням до грудневого саміту НАТО. Воно повинно продемонструвати консолідовану позицію законодавчої і виконавчої влади в питанні євроатлантичної інтеграції. Закликаю колег по Верховній Раді - і хто у владі, і хто в опозиції - підтримати нашу пропозицію наступного тижня.

У чому-чому, а в цьому питанні ми повинні бути єдиною українською командою. І тоді зможемо досягти амбітних цілей. Як це було з Угодою про асоціацію. Як це було з безвізом. Як це буде з ПДЧ, а згодом - і зі вступом в НАТО і Європейський Союз", - резюмував Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram