ГоловнаПолітика

Журналісти викрили Маркарову в причетності до виведення елітної нерухомості із збанкрутілого банку

Маркарова стверджує, що на момент придбання нерухомості вона вийшла зі складу акціонерів "Актив-банку".

Журналісти викрили Маркарову в причетності до виведення елітної нерухомості із збанкрутілого банку
Фото: Макс Левин

Оксана Маркарова, яка зараз очолює Міністерство фінансів, причетна до виведення з "Актив-банку" напередодні його банкрутства цінної нерухомості в історичному центрі Києва на свою фірму.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів програми "Схеми: корупція в деталях".

Журналісти встановили, що в 2013 році Маркарова зі своїм чоловіком Данилом Волинцем купила "Актив-банк" у братів "регіоналів" Андрія та Сергія Клюєвих. У 2014 році Національний банк визнав "Актив-банк" неплатоспроможним.

"Від того, скільки банк отримує за продаж своїх активів, залежить, чи вистачить цих коштів, щоб розрахуватися з кредиторами, зокрема з вкладниками, які тримали в банках свої заощадження. Втім, зараз активів залишилося небагато - адже частина цінних з них була виведена з банку напередодні його банкрутства", - йдеться у розслідуванні.

Незадовго до банкрутства "Актив-банку" сім'я Маркарової встигла продати банк, а разом з ним і його цінний актив - елітну нерухомість на Подолі. Покупцем стала фірма "Синонім", співзасновником якої - як встановили журналісти - була безпосередньо Маркарова.

Ціна договору купівлі-продажу виявилася вдвічі нижчою за її заставну вартість, йдеться в журналістському розслідуванні. Раніше цей елітний будинок перебував в іпотеці у державного "Укрексімбанку", який в результаті переходу права власності від "Актив-банку" до фірми "Синонім", втратив заставу.

Ще "Укрексімбанк" оцінював заставну вартість цієї нерухомості - майже 130 млн гривень. Водночас, вже перед продажем "Синоніма", нову оцінку вартості проводила фірма "Істерн консалтинг груп", якою Маркарова керувала раніше. І вона оцінила елітний будинок удвічі дешевше.

Втім, врешті-решт, фірма "Синонім" сплатила за нього лише 16 млн гривень, зазначають журналісти.

Оксана Маркарова стверджує, що на момент придбання нерухомості вона вийшла зі складу акціонерів "Актив-банку" і зі складу засновників компанії-покупця будинку на Борисоглібській. Зміни в реєстрі, за її словами, були внесені пізніше.

Зараз державний "Укрексімбанк" через суди намагається повернути собі втрачене право на елітну нерухомість. Будівля на Подолі раніше була центральним офісом "Актив-Банку", тепер її здають в оренду. Частину приміщень займає фінустанова сім'ї Маркарової - "Акордбанк" Данила Волинця, іншу - юристи і музей-архів преси.

Оксана Маркарова - одна з двох міністрів, які зберегли посаду і перейшли з команди Петра Порошенка до Володимира Зеленського. У Міністерстві фінансів вона з березня 2015 року. Встигла попрацювати як в уряді Арсенія Яценюка, так і Володимира Гройсмана, і зараз - із прем'єром Олексієм Гончаруком.

До цього Маркарова працювала в бізнесі: очолювала інвестиційну групу ІТТ, проходила практику у Світовому банку в США, а також має досвід роботи в Американському фонді прямих інвестицій Western NIS Enterprise Fund.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram