ГоловнаПолітика

Денісова запевнила делегацію Венеціанської комісії в тому, що в українському законі про мову немає дискримінації

"Сподіваюся, що за результатами активної дискусії буде надано об'єктивний і всебічний висновок щодо мовного закону".

Денісова запевнила делегацію Венеціанської комісії в тому, що в українському законі про мову немає дискримінації
Фото: Макс Левин

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова під час зустрічі з делегацією Венеціанської комісії за участю секретаря комісії Томаса Маркерта висловила переконання, що положення закону про забезпечення функціонування української мови як державної (№2704-VIII) не мають дискримінаційної складової.

Про це вона повідомила у фейсбуці.

"Щойно завершилася зустріч з делегацією Венеціанської комісії за участю Секретаря комісії пана Томаса Маркерта. Під час зустрічі були детально проаналізовані та обговорені всі, на думку делегації, дискусійні положення закону про забезпечення функціонування української мови як державної №2704-VIII. Висловила своє переконання, що в законі відсутні дискримінаційні норми за мовною ознакою не тільки щодо російськомовних громадян, але і до інших громадян України з числа національних меншин. Адже він спрямований на врегулювання виключно питань розвитку і функціонування української мови як державної", - написала Денісова.

Крім того, додала омбудсмен, вона пояснила членам Комісії, що дослідження і оцінка розгляду і ухвалення в сесійній залі народними депутатами України зазначеного закону належить до компетенції Конституційного суду країни.

"Сподіваюся, що за результатами активної дискусії членами Венеціанської комісії буде надано об'єктивний і всебічний висновок щодо мовного закону", - зазначила Денісова.

Нагадаємо, закон про мову передбачає українізацію всіх суспільних сфер життя. Українська мова - державна, це мова діяльності держорганів, діловодства і документообігу, судочинства, Збройних сил, правоохоронних органів, сфери роботи і освіти. У травні Венеціанська комісія отримала запит оцінити український закон про мову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram