ГоловнаПолітика

ГПУ розглядає питання вручення підозри Богдану

Голову ОП підозрюють у порушенні закону під час роботи в уряді Азарова.

ГПУ розглядає питання вручення підозри Богдану
Андрей Богдан
Фото: kmu.gov.ua

Управління спецрозслідування Генеральної прокуратури розглядає питання вручення підозри голові Офісі президента Андрію Богдану.

Про це "Українським Новинам" розповіло джерело в Генпрокуратурі.

"У понеділок (21 жовтня) в Управлінні спецрозслідування обговорювали питання про наявність підстав для повідомлення про підозру Богдану", - сказав він.

Богдана підозрюють у порушенні закону під час роботи в Кабміні Миколи Азарова.

На думку слідства, чинний голова Офісу президента сприяв винесенню судами рішень про незаконне стягнення з України 3,1 млрд гривень за держгарантіями корпорації "Єдині енергетичні системи України" перед Міністерством оборони Росії. Це було зроблено для притягнення до кримінальної відповідальності ексголови ЄЕСУ і лідера партії ВО "Батьківщина" Юлію Тимошенко.

За даними ГПУ, Богдан готував юридичні матеріали Кабміну з цього процесу і допустив незаконне стягнення держкоштів, не повідомивши в прокуратуру про злочин.

Нагадаємо, позов про виплату урядом України понад 3 млрд гривень у справі корпорації ЄЕСУ Міноборони РФ подало в 2012 році, заявивши, що борг виник наприкінці 1990-х років, коли ЄЕСУ на чолі з Тимошенко не виконала гарантовану урядом під керівництвом Павла Лазаренка угоду 1997 року про постачання продукції для потреб російського оборонного відомства. 19 вересня 2012 року Госпсуд Києва задовольнив позов, зобов'язавши Україну виплатити російській стороні 3 млрд 113 млн 53 тис. 506 грн. Кабмін оскаржив це рішення, але безуспішно, і в січні 2013 року Україна почала виплачувати тримільярдний борг Росії.

У березні 2014 року Госпсуд Києва скасував рішення, які зобов'язували Україну виплатити Міноборони РФ 3,2 млрд грн боргів корпорації ЄЕСУ, і зажадав від російських військових повернути 38 млн грн, які вже були сплачені.

У 2018 році Генпрокуратура заявила, що підозрює, що Україна свідомо програла позов про виплату РФ 3,2 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram