ГоловнаПолітика

Зеленський схвалив скасування частини "правок Лозового" і надання НАБУ і ДБР права на прослуховування

Законопроєкт №1009 став законом.

Зеленський схвалив скасування частини "правок Лозового" і надання НАБУ і ДБР права на прослуховування
Фото: zn.ua

Президент Володимир Зеленський 15 жовтня підписав закон, який скасовує частину "правок Лозового" і надає НАБУ і ДБР право на автономне прослуховування.

Про це йдеться в картці відповідного законопроєкту №1009 на сайті парламенту.

Закон ухвалили 4 жовтня.

Він скасовує частину так званих скандальних "поправок Лозового", які помітно ускладнили процедуру досудового розслідування і проведення експертиз. При цьому чинними залишаються обмеження на терміни розслідування фактових кримінальних проваджень і право на оскарження підозр.

Важливим нововведенням законопроєкту стало надання права на автономне прослуховування Національному антикорупційному бюро і Державному бюро розслідувань. Раніше їм доводилося звертатися по це до Служби безпеки України.

Також підписаний закон закріплює можливість для НАБУ мати штатних негласних співробітників, а також право генпрокурора й інших керівників прокуратури передоручати вручення підозр.

Нагадаємо, що 19 вересня розгляд законопроєкту №1009 у другому читанні завершився скандалом. Коли на табло з'явилися провальні 196 голосів при мінімально необхідних 226, спікер Дмитро Разумков зупинив голосування. Після суперечок у залі законопроєкт відправили на повторне друге читання.

Після виключення із законопроєкту положень, які стосувалися скасування депутатської недоторканності, Рада прийняла його в другому читанні і в цілому 330 голосами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram