ГоловнаПолітика

У МЗС України зустріч Ердогана з кримськими "депутатами" визнали "випадковою"

Зеленко назвала ситуацію "черговою провокаційною спробою вбити клин між Україною і Туреччиною".

У МЗС України зустріч Ердогана з кримськими "депутатами" визнали "випадковою"
Фото: https://ria.ru

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган випадково потиснув руки "депутатам" Держдуми РФ від анексованого Криму, тому що Анкара не погодила списки гостей, які приїхали на форум в Стамбул, де відбулася зустріч.

Про це повідомила прессекретар Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко, передає Громадське.

За її словами, після цієї зустрічі МЗС відразу запросило посла Туреччини Ягмур Ахмета Гульдера.

"І сьогодні ми мали дуже відверту розмову про те, що це був за захід і яким чином сталося так, що ці горезвісні "депутати" потрапили в список учасників цього форуму. Посол чітко зазначив, що мова йде про випадковий характер, що це не цілеспрямована акція", - сказала Зеленко.

Вона зазначила, що Україна висловила стурбованість через те, що турецька сторона не прийняла дій, щоб не допустити участі цих "депутатів" в форумі. У той же час посол уточнив, що МЗС Туреччини не залучалося до узгодження списків учасників форуму.

Зеленко також підкреслила, що цей випадок ще раз продемонстрував, що треба бути дуже обережними з повідомленнями російських ЗМІ, які розповіли про нібито окремі зустрічі "депутатів" з Ердоганом.

"Насправді мова йде про протокольні заходи, як визначає протокол, глава держави привітав усіх учасників форуму та в церемонії рукостискання прийняли участь і ці двоє "депутатів"", - пояснила прессекретар МЗС.

На думку Зеленко, ця ситуація - "чергова провокаційна спроба вбити клин між Україною і Туреччиною".

Вона додала, що і посол Туреччини, і МЗС цієї країни запевнили українську сторону, що Туреччина незмінно продовжує підтримувати Україну в захисті її територіальної цілісності і суверенітету. Також незмінною позиція Туреччини залишається в захисті кримськотатарської спільноти і невизнання спроби анексії Криму.

13 жовтня стало відомо про зустріч 11 жовтня Президента Туреччини з російської парламентською делегацією. До її складу увійшли два "депутати Держдуми" від анексованого Криму - Наталя Поклонська і Руслан Бальбек.

Зустріч відбулася на конференції спікерів парламентів з протидії тероризму і зміцненню регіональної взаємодії, де також були делегації Афганістану, Китаю, Пакистану і Туреччини.

МЗС України направило Туреччині ноту протесту через зустрічі президента Ердогана з "депутатами" від анексованого Криму.

У Меджлісі кримськотатарського народу розцінили прийом Ердоганом кримських "депутатів" як прикре непорозуміння і назвали провокацією Кремля".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram