ГоловнаПолітика

Куплені Javelin тепер зможуть використовувати на Донбасі, - Чалий

"Нові ПТРК, коли вони будуть закуплені, ми зможемо використовувати на власний розсуд".

Куплені Javelin тепер зможуть використовувати на Донбасі, - Чалий
Фото: Макс Требухов

Американські протитанкові ракетні комплекси Javelin тепер зможуть використовувати на сході України. Це буде можливо завдяки переходу до процедури відкритих закупівель озброєння між двома країнами.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua повідомив колишній посол України у США Валерій Чалий.

"Тепер ці нові ПТРК, коли вони будуть закуплені, ми зможемо використовувати на власний розсуд. І розташовувати їх там, де хочемо. Зокрема, і на сході України", - сказав він.

Дипломат визнав, що нинішня партія Javelin не змінить балансу сил на Донбасі, однак збереже життя українським військовослужбовцям. "Коли ми отримали перші Javelin, то кількість атак на ключових напрямках зменшилася. Бойовики боялися сідати в танки, тому що знали: ПТРК накриють зверху", - акцентував Чалий.

Колишній посол вважає, що після надання цієї партії ПТРК перед українською стороною відкриються нові можливості із закупівель сучасного американського озброєння.

"Зараз Україна отримує велику допомогу з боку Сполучених Штатів. Це, звичайно, не такі обсяги, як Ізраїль або інші союзники США, Єгипет зокрема. Проте ми займаємо одне з перших місць на цьому напрямку. І це оборонне обладнання, тренінгові програми. Ми доклали величезних зусиль, щоб установити цю довіру. У Пентагоні знають, що посольство України могло завжди зберігати надто дражливу інформацію для досягнення конкретних результатів. Ми зробили величезний крок уперед. Відповідні умови закупівлі вже затвердив Пентагон, Держдепартамент, тепер це розгляне Конгрес. І я сподіваюся на позитивний результат, що ми отримаємо цю партію, після чого перед нами відкриються можливості зовсім іншого рівня. А нам зараз потрібні деякі інші сучасні системи", - підсумував колишній посол.

Нагадаємо, перша партія Javelin на 47 млн доларів надійшла в Україну навесні 2018 року. Посол Марі Йованович говорила, що за цю зброю Україна не платила. Восени 2017 року американське видання BuzzFeed з посиланням на джерела в американському уряді написало, що президент США Дональд Трамп не хоче давати Україні зброю безкоштовно.

Незабаром після цього спеціальний представник США з питань України Курт Волкер заявив, що програма військової допомоги Україні передбачає як безкоштовне озброєння, так і його продаж. Влітку 2019 року посольство США повідомило, що Україна вперше попросила США продати озброєння.

На початку жовтня стало відомо, що Держдепартамент схвалив продаж Україні 150 Javelin.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram