ГоловнаПолітика

Зеленський визначив пріоритети Комісії з правової реформи

Серед іншого, Комісія повинна зосередитися на продовженні конституційної реформи в частині децентралізації.

Зеленський визначив пріоритети Комісії з правової реформи
Владимир Зеленский
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський окреслив основні напрями роботи Комісії з питань правової реформи.

Про це повідомляється на сайті президента.

"Законопроєкти, нещодавно ухвалені Верховною Радою, перезапускають дуже важливі глобальні процеси в нашій державі. Зараз час для більш системних і ґрунтовних кроків у законодавчій сфері України", - сказав Зеленський, відкриваючи засідання.

Він наголосив, що, серед іншого, Комісія повинна зосередитися на продовженні конституційної реформи в частині децентралізації.

"Зокрема, це - конституційний фундамент для децентралізації. Його відсутність ускладнює реформу місцевого самоврядування. Існує невизначений статус і повноваження територіальних громад, немає можливості реформувати владу на рівні районів і областей. У цих питаннях орієнтирами для нас повинні бути Європейська хартія місцевого самоврядування і кращий світовий досвід", - сказав президент.

Фото: president.gov.ua

Він також зазначив, що Комісія повинна розробити зміни до розділу Основного Закону про права людини.

"Громадяни повинні мати права, що дозволяють їм ухвалювати рішення на місцевому рівні. Маю на увазі, зокрема, плебісцити, а також право участі громадян в ухваленні рішень на національному рівні", - сказав президент.

Ще одним пріоритетом роботи Комісії Зеленський назвав правові питання реінтеграції тимчасово окупованих територій. Для цього, за його словами, потрібно розробити концепцію перехідного правосуддя для подолання наслідків збройного конфлікту і досягнення миру. "Вона повинна включати заходи з відшкодування шкоди жертвам війни, притягнення до відповідальності винних у скоєнні тяжких злочинів, реалізацію права на отримання правди про перебіг подій конфлікту", - пояснив Зеленський.

Також він заявив про необхідність стратегії деокупації тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу, повернути їх під контроль України та реінтеграції населення.

"Це відповіді на складні запитання: яким буде життя людини після відновлення контролю над Кримом і окупованими частинами сходу країни, принципи та форми відповідальності, - а в деяких випадках і звільнення від неї - за співпрацю з окупаційною владою", - зауважив Зеленський.

Також Комісія повинна переглянути підхід до проведення судової реформи, адже перебування значної частини суддів у "підвішеному" стані під час неефективних процедур кваліфікаційного оцінювання - неприйнятне. Президент вважає, що ручне управління судами необхідно ліквідувати як явище, і водночас потрібно відновити довіру до українського суду.

Ще один напрям роботи Комісії - законодавчі напрацювання реформи Служби безпеки України.

"А саме - позбавлення СБУ компетенції щодо протидії кримінальним правопорушенням у сфері економіки, корупції і контрабанди, а також контррозвідувального захисту економічних інтересів держави, що не відповідає європейським традиціям", - зауважив Зеленський.

Крім того, Комісія повинна запропонувати ідеї для реформи прокуратури у частині впровадження ефективних механізмів для координації ролі Офісу генерального прокурора, узгоджених дій органів влади, процесуальної самостійності та незалежності прокурорів.

Також серед завдань Комісії - розробка ініціатив для подальшої гуманізації кримінально-процесуального законодавства, впровадження ефективних і економічних процедур розслідування і судового розгляду проваджень.

Нагадаємо, в червні 2019 року Зеленський створив Комісію з правової реформи замість Ради судової реформи і Конституційної комісії.

Судова реформа була ініційована в 2014 році. 2 червня 2016 року були ухвалені зміни до Конституції в частині правосуддя. За час реформи був створений новий Верховний Суд, Вищий антикорупційний суд і Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Чинні судді проходять переатестацію, під час якої перевіряється рівень їхньої компетентності та доброчесності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram