ГоловнаПолітика

​У МЗС РФ назвали обмін полоненими "позитивним сигналом" і хочуть, щоб Україна скасувала "блокаду" і платила пенсії в ОРДЛО

"На відміну від своїх попередників, адміністрація Зеленського продемонструвала здоровий підхід і готовність до компромісів".

​У МЗС РФ назвали обмін полоненими "позитивним сигналом" і хочуть, щоб Україна скасувала "блокаду" і платила пенсії в ОРДЛО
Здание МИД РФ в Москве
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ Російської Федерації прокоментувало обмін полоненими з Україною, назвавши його "позитивним сигналом, за яким мають піти інші важливі кроки".

Заяву опубліковано на сайті МЗС РФ.

"Розглядаємо узгоджене взаємне звільнення осіб, які утримуються на території Росії та України, як позитивний сигнал, за яким мають піти інші важливі кроки з виведення із глухого кута нинішньої ситуації в російсько-українських відносинах і реалізації Мінських угод", - заявляють у МЗС.

Наголошується, що досягнення домовленості про обмін "стало можливим завдяки виконанню домовленостей, досягнутих особисто президентами РФ і України".

"На відміну від своїх попередників, нова адміністрація Володимира Зеленського продемонструвала здоровий підхід і готовність до компромісів. Сподіваємося, що цей крок створить позитивний фон для предметної роботи в рамках Мінської контактної групи й «Нормандського формату». Для успішного розв'язання комплексних проблем, що накопичилися, на південному сході України місцевим жителям потрібно, передусім, відчути зміну ставлення до себе з боку Києва, яке б, насамперед, виражалося в припиненні обстрілів, скасуванні торгово-економічної і транспортної блокади, відновлення соціальних виплат і пенсій", - наголошується в заяві. 

Зеленський розповів, як організували обмін полоненими

"Сподіваємося, що узгоджене взаємне звільнення осіб послужить консолідації всіх здорових політичних сил в Україні навколо ідеї якнайшвидшого завершення кровопролитного конфлікту й нормалізації добросусідських відносин з РФ", - додали в російському МЗС.

Нагадаємо, сьогодні в Україну з Росії повернулися 24 захоплених у Керченській протоці моряків і 11 політв'язнів. Деякі з них перебували в Росії з 2014 року.

Україна в рамках обміну полоненими віддала Росії 35 ув'язнених, щонайменше 30 з яких є громадянами України.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram