ГоловнаПолітика

Зеленський доручив спростити отримання громадянства для росіян, переслідуваних за політичні переконання

Президент України відповів на паспортну агресію Путіна.

Зеленський доручив спростити отримання громадянства для росіян, переслідуваних за політичні переконання
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський підписав указ про спрощений порядок отримання українського громадянства росіянами, які на батьківщині зазнали переслідувань за політичні переконання.

Про це йдеться в указі №594/2019 від 13 серпня.

Документ передбачає внесення змін до Порядку провадження за заявами і поданнями з питань громадянства.

Вони свідчать, що політичні біженці з Росії для отримання громадянства України повинні будуть надати декларацію про відмову від російського громадянства і документ, що підтверджує переслідування через політичні переконання. Це повинна бути довідка Міністерства закордонних справ України, посольства або консульської установи України.

Також указ спрощує отримання громадянства іноземцями, які брали участь в антитерористичній операції або операції Об'єднаних сил на Донбасі.

Кабінету Міністрів доручається розробити і внести на розгляд парламенту законопроєкт, спрямований на спрощення отримання громадянства для переслідуваних за політичними мотивами росіян, а також законопроєкт про порядок надання притулку.

Нагадаємо, 24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ про спрощений режим видачі російського громадянства жителям так званих "ДНР" і "ЛНР". 1 травня він видав новий указ, що спрощує порядок отримання громадянства РФ для українців, що жили в Криму і на Донбасі до весни 2014 року, а 17 липня розширив спрощену видачу російських паспортів на весь Донбас.

У 2018 році громадянство РФ отримали 83 тис. українців, а громадянство України - тільки 126 росіян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram