ГоловнаПолітика

Депутатів викликають на допити в ДБР через призначення Гройсмана прем'єром, - "Схеми"

Провадження відкрито за зверненням нардепів Шуфрича і Німченка.

Депутатів викликають на допити в ДБР через призначення Гройсмана прем'єром, - "Схеми"
Фото: Lb.ua

Депутатів Верховної Ради восьмого скликання викликають на допити до Державного бюро розслідувань після звернення нардепів Нестора Шуфрича та Василя Німченка за фактом "захоплення влади в Україні".

Йдеться про можливе незаконне подання на призначення Володимира Гройсмана на посаду прем'єр-міністра, повідомляють журналісти програми "Схеми: корупція в деталях".

Відразу кілька нардепів підтвердили журналістам, що їх викликають на допит у ДБР через розслідування провадження, внесеного до реєстру досудових розслідувань 7 червня цього року.

"Я знаю, що частина депутатів вже почала отримувати повістки на допит у цій справі - на кінець серпня - початок вересня. Я особисто ще не отримував", - повідомив депутат від групи "Відродження" Валерій Писаренко.

За словами в.о. начальника відділу із роботі з громадськістю та ЗМІ Державного бюро розслідувань Максима Білоусенка, ДБР перевіряє можливе вчинення кримінальних злочинів службовими особами, які займають відповідальне становище в органах державної влади, під час подання на призначення прем'єр-міністра України за відсутності коаліції у Верховній Раді України.

Мова йде про ч. 1 статті 109 Кримінального кодексу (дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади) і ч. 2 статті 364 Кримінального кодексу (вчинення службового зловживання шляхом використання посадовою особою наданої їй влади чи службового становища).

Провадження відкрито за зверненням народних депутатів Нестора Шуфрича та Василя Німченка. За даними "Дзеркала тижня", депутати прямо звинуватили в порушенні закону експрезидента Петра Порошенка, який вніс це подання, спікера парламенту Андрія Парубія і самого Володимира Гройсмана.

Зареєструвати це провадження депутати зобов'язали ДБР через Шевченківський районний суд Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram