ГоловнаПолітика

Росія не віддала моряків, тому що зрозуміла, що її і так повернуть у ПАРЄ, - Кулеба

Жодних пакетних домовленостей у Раді Європи не досягли.

Росія не віддала моряків, тому що зрозуміла, що її і так повернуть у ПАРЄ, - Кулеба
Фото: Макс Требухов

Обмін нотами між Росією і українським МЗС минулого тижня не вплинув на результати голосування ПАРЄ і повернення в Асамблею російської делегації. Про це сьогодні написав представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Тема моряків у ПАРЄ звучала разом з іншими вимогами до Росії - візит комісара РЄ з прав людини в Крим і сплата боргу в бюджет РЄ. Але ЖОДНИХ пакетних домовленостей у Раді Європи так і не було досягнуто, тому що росіяни зрозуміли, що їх повернуть в асамблею і без вимог. Жодна з вимог так і не було виконана, тож логіка росіян проста - навіщо щось давати, якщо можна все отримати просто так?" - написав Кулеба.

"Україна в Раді Європи наполягала, що звільнення моряків - це питання Міжнародного морського трибуналу, а РЕ повинна зосередитися на звільненні українських політв'язнів із Росії. Тому ми і не спиралися на те, що ПАРЄ повинна стати майданчиком, завдяки якій звільнять моряків", - написав дипломат.

За словами Кулеби, термін публікації російської ноти пов'язаний не з проведенням сесії ПАРЄ, а з терміном звітування про виконання вироку Міжнародного морського трибуналу, який добіг саме 25 червня.

"26 червня, на момент прийняття рішення про оскарження повноважень російської делегації в ПАРЄ, ні російська нота, ні українська відповідь на неї не були відомі в Асамблеї і не впливали на позитивний для Росії результат голосування", - написав Кулеба.

Нагадаємо, минулого тижня президент Володимир Зеленський публічно звинуватив міністра закордонних справ Павла Клімкіна в зриві домовленостей про повернення українських моряків із Росії. Зеленський заявив, що відповідна нота МЗС на заяву Росії не була узгоджена з ним і про дипломатичну відповідь голова держави "дізнався з інтернету".

Клімкін натомість відповів, що відповідь на міжнародні ноти належить до повноважень МЗС і міністра, а також опублікував обидва документи, з яких випливає, що Росія заявляла про готовність повернути військовополонених моряків за умови, що Україна визнає порушення ними російського кордону і продовжить судовий розгляд за законами РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram