ГоловнаПолітика

10 депутатів запропонували відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

Пропонують позбавлення волі від 5 до 8 років за незаконне збагачення в особливо великому розмірі (15 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

10 депутатів запропонували відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення
Фото: volyanarodu.com.ua

10 депутатів Верховної Ради пропонують парламенту відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Відповідний законопроект №10110-д зареєстрували в Раді 5 червня.

Згідно з документом, придбання особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, вартість яких перевищує правомірно отримані доходи такої особи більш ніж на 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз - 17 тис. гривень), карається позбавленням волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

При цьому незаконне збагачення, вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або ж збагачення у великому розмірі (7 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, зараз - 119 тис. гривень) карається позбавленням волі від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади на термін до 3 років.

Крім того, за незаконне збагачення в особливо великому розмірі (15 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, зараз - 255 тис. гривень) депутати пропонують позбавлення волі від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 3 років.

У законопроекті наголошено, що незаконне збагачення належить до корупційних злочинів і його розслідування буде здійснюватися Національним антикорупційним бюро (НАБУ).

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект розробила робоча група, створена при Комітеті Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності з метою аналізу концепції і кримінально-правових характеристик незаконного збагачення, напрацювання нової редакції статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення, а також розробки механізму її ефективної реалізації.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський теж запропонував Раді повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. Його законопроект зареєстрували в Раді 3 червня.

Відповідно до законопроекту, незаконне збагачення, що перевищує доходи посадовця більш ніж на 12 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram