ГоловнаПолітика

Указ президента про достроковий розпуск Ради порушує Конституцію, - нардеп Алексєєв

"Конституція визначає чіткі підстави, на яких президент може прийняти таке рішення".

Указ президента про достроковий розпуск Ради порушує Конституцію, - нардеп Алексєєв
Игорь Алексеев в КС
Фото: nfront.org.ua

Указ президента Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради восьмого скликання порушує Конституцію і не відповідає Основному закону.

Про це заявив під час доповіді на засіданні КС депутат фракції "Народний фронт" Ігор Алексєєв, повідомляють на сайті політсили.

"70 років тому була заснована Рада Європи. У її статуті закладено основи справжньої демократії: особисті і політичні свободи, верховенство права. Верховенство права - не віртуальна категорія, а поняття, наповнене практичним змістом. Воно і першим вказано серед основ діяльності КСУ. Голова держави і гарант Конституції наділений повноваженнями. Серед них і право дострокового припинення повноважень Верховної Ради, згідно зі статтею 90 Конституції", - заявив нардеп.

Він додав, що Конституція визначає чіткі підстави, на яких президент може прийняти відповідне рішення. Вони є винятковими і не підпадають під розширене тлумачення.

"Ось ці умови: протягом місяця в Раді не сформовано коаліцію; протягом 60 днів після відставки Кабінету Міністрів не сформовано персональний склад уряду; протягом 30 днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися. Жодної із цих підстав на момент видання президентського указу про розпуск Верховної Ради не було. Конституційна підстава для дострокового припинення повноважень парламенту, на яку посилається президент у своєму указі, передбачає наявність двох умов: юридичного факту припинення діяльності коаліції і нездатності ВРУ створити її протягом одного місяця", - підкреслив Алексєєв.

Він також зазначив, що під час консультацій президента з головами фракцій і керівництвом ВР президент припустив відсутність коаліції з 2016 року. Однак, зазначив нардеп, формування коаліції в листопаді 2014 року відповідало Конституції.

"З того моменту і до 17 травня 2019 року чисельність коаліції відповідала закону і налічувала конституційну більшість складу парламенту", - підкреслив Алексєєв.

Нагадаємо, 21 травня Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради восьмого скликання і призначення дострокових виборів на 21 липня. Підставою для розпуску було зазначено відсутність коаліції в Раді.

Коаліція "Європейська Україна" була створена наприкінці 2014 року в складі БПП, "Народного фронту", Радикальної партії, "Самопомочі" і "Батьківщини". Три останні фракції з неї пізніше вийшли, після чого вже 2016 року в складі більшості залишилося менш ніж 226 депутатів. Однак офіційно про розпад коаліції не оголошувалося до 17 травня 2019 року, поки з неї не вийшла фракція "Народного фронту".

24 травня депутати від "НФ" оскаржили указ Зеленського про розпуск парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram