ГоловнаПолітика

Філарет скликає собор Київського патріархату на 20 червня

Колишній предстоятель відмовився визнати розпуск УПЦ КП.

Філарет скликає собор Київського патріархату на 20 червня
Фото: Макс Требухов

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет (Денисенко) скликає помісний собор Київського патріархату на 20 червня.

Про це він сказав журналістам перед початком форуму "За Українську православну церкву! За Київський патріархат!", пише BBC.

"Ми скликаємо помісний собор, на якому не затвердимо рішення того собору, який був 15 грудня 2018 року. Отже, він для нас не є обов'язковим. Цим ми покажемо, що Київський патріархат був, є і буде. Собор ми скликаємо на 20 червня", - оголосив Філарет.

Нагадаємо, на початку травня стало відомо, що Філарет досі вважає себе патріархом УПЦ КП, продовжує користуватися офіційними бланками Київського патріархату, видає від імені цієї структури ордени і медалі, публікує від імені Київського патріархату розпорядження і вимагає їх виконання від єпископів і священиків новоствореної ПЦУ.

24 травня на синоді Православної церкви України Філарета намагалися переконати, що УПЦ КП більше не існує, але не змогли це зробити. 28 травня він видав новий указ від імені УПЦ Київського патріархату, заборонивши священнослужіння ректорові Київської православної богословської академії протоієрею Олександру Трофимлюку.

29 травня предстоятель ПЦУ Епіфаній оголосив нечинними документи, що видаються від імені Київського патріархату і "вносять смуту серед кліру міста Києва".

У ПЦУ також показали відео з собору УПЦ КП 15 грудня 2018 року, на якому Філарет особисто підписує рішення про розпуск Київського патріархату. Але Філарет і його прихильники відмовилися визнати це помісним собором, а підписаний документ - дійсним.

Філарет керує приходами Київської єпархії у складі помісної Православної церкви України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram