ГоловнаПолітика

73% українців виявилися прихильниками лівоавторитарної ідеології, - VoxUkraine

Українці за втручання держави в економіку та індивідуальні свободи.

73% українців виявилися прихильниками лівоавторитарної ідеології. Вони вважають, що держава повинна мати сильний вплив і на економіку, і на свободу особистості.

Про це свідчить соціологічне дослідження, яке провела аналітична платформа VoxUkraine 7-17 березня 2019 року. Вибірка становила 1200 респондентів, статистична похибка - не більш ніж 3%.

Учасникам опитування зачитували 24 твердження, що стосуються економіки і моралі (наприклад, "Земля повинна бути товаром", "Смертна кара повинна бути відновлена", "Тільки віруюча людина може бути моральною" тощо.). Респонденти повинні були сказати, наскільки вони погоджуються з цими твердженнями за шкалою від 1 до 5.

Виявилося, що переважна більшість респондентів дотримуються приблизно однакових поглядів і на політичному компасі потрапляють в один квадрат. У VoxUkraine назвали його лівим (більше втручання держави в економіку) авторитарним (більше втручання держави в життя особистості).

У ліводемократичний квадрат потрапили 17,3%, у праводемократичний - 1,9%, правоавторитарний - 1,0%. Нульові значення на осях зайняли 6,5%.

При цьому позиція респондентів на компасі далеко не завжди відповідає їхнім уявленням про свою ідеологічну позицію. На запитання про ідеологічну самоідентифікацію більшість (серед тих, хто відповів) називали себе центристами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram