ГоловнаПолітика

МінТОТ готує проект санкцій для 28 наукових установ, причетних до розкопок у Криму

Мінкультури Росії з моменту анексії Криму дозволило проведення 90 розкопок.

МінТОТ готує проект санкцій для 28 наукових установ, причетних до розкопок у Криму
Фото: Крим.Реалії

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України ініціює введення обмежувальних заходів стосовно 28 юридичних осіб - наукових та музейних установ, представники яких взяли участь у незаконних археологічних розкопках на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим і м. Севастополь.

Про це сьогодні повідомила прес-служба відомства.

Проект відповідного акта спрямований на узгодження в зацікавлені органи державної влади, після чого він буде скерований на розгляд уряду.

У МінТОТ зазначили, що протягом п'яти років РФ активно проводить незаконні археологічні розкопки, до яких залучено низку провідних наукових і музейних установ. Активну участь в археологічних розкопках беруть кримські наукові установи, які були незаконно зареєстровані як російські юридичні особи.

МінТОТ ідентифікувало також також фізичних осіб, які отримали дозволи на проведення незаконних археологічних розкопок. Щодо 15 з них - громадян РФ - за ініціативою міністерства указом президента України від 19 березня 2019 року були застосовані санкції.

Велика кількість незаконних археологічних розкопок здійснюється в рамках реалізації РФ великих інфраструктурних проектів - будівництва транспортного переходу через Керченську протоку, будівництва така званої "траси Таврида" та інших.

Підставою для проведення археологічних розкопок на території Кримського півострова є "відкриті листи" (дозволи) на проведення відповідних робіт, які Мінкультури Росії незаконно видає працівникам профільних наукових установ. За останні 4 роки Мінкультури дозволило понад 90 розкопок на території окупованого півострова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram