ГоловнаПолітика

Україна в Раді Безпеки ООН закликала до посилення санкцій проти РФ

Єльченко назвав указ Путіна порушенням Мінських угод.

Україна в Раді Безпеки ООН закликала до посилення санкцій проти РФ
Володимир Єльченко
Фото: ukraineun.org

Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко на засіданні Ради Безпеки ООН закликав до посилення санкцій проти РФ після указу Володимира Путіна про спрощення видачі російських паспортів жителям окупованого Донбасу. Про це повідомляє РБК-Україна.

Єльченко назвав указ Путіна порушенням Мінських угод і спробою підірвати процес мирного врегулювання в східній частині українського Донбасу.

"Тому посилення міжнародного тиску на Кремль, включаючи нові цільові санкції проти держави-агресора, має бути нашим спільним завданням. Так Росія повернеться на шлях виконання своїх зобов'язань за Мінськими угодами. Це шлях до мирного врегулювання на сході Донбасу", - сказав представник України.

Він також зазначив, що указ є незаконним, а тому Україна не визнає жодних його наслідків.

"Ця Рада повинна вважати його (указ, - ред.) нечинним. Україна закликає Росію негайно скасувати вищезгаданий указ президента, а також указ від 18 лютого 2017 р. №74 про визнання документів і номерних знаків, виданих в окупованій частині Донецької та Луганської областей. Я закликаю цю Раду запобігти найгіршому сценарію, рішуче засудити деструктивні і незаконні дії російської влади і відновити повагу до Статуту ООН", - сказав Єльченко.

Нагадаємо, 24 квітня 2019 року президент Росії Володимир Путін підписав указ, що дозволяє жителям окремих районів Донецької та Луганської областей отримати громадянство РФ за спрощеною процедурою. Зокрема, жителів ОРДЛО звільняють від необхідності складати обов'язкові іспити і від вимоги про проживання в Росії понад п'ять років.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін звернувся до жителів окупованих територій із закликом не брати паспортів РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram