ГоловнаПолітика

В окупації Криму брав участь 519-й дивізіон кораблів-розвідників ЗС РФ, - InformNapalm

У 2017 році один з кораблів дивізіону затонув після зіткнення із судном-скотовозом.

В анексії українського Криму брав участь 519-й окремий дивізіон розвідувальних кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації, який дислокований в тимчасово окупованому Севастополі (в/ч 53189).

Докази цього зібрали волонтери міжнародної спільноти InformNapalm.

Фото: informnapalm.org

Однак у переліку підрозділів ЗС РФ і кораблів ЧФ Росії, причетних до захоплення Криму, оприлюдненому військовою прокуратурою України, його наразі немає.

За даними спільноти, російський військовослужбовець Кащеєв Костянтин Костянтинович у своєму профілі "ВКонтакте" опублікував фото медалі за окупацію Криму і нагородного посвідчення до неї. На основі даних профілю російського військового злочинця Кащеєва встановлено дату і місце його народження, освіту, час призову на військову службу, особистий номер військовослужбовця.

Фото: informnapalm.org

Фото: informnapalm.org

Те, що служив Кащеєв саме на "Лимані", також підтверджується інформацією з профілю його колеги Владислава Муратова, який вказав на своїй сторінці місце служби. У фотоальбомі Муратова чимало фотографій періоду служби, на деяких з них волонтери ідентифікували Кащеєва.

Фото: informnapalm.org

Фото: informnapalm.org

До складу 519-го окремого дивізіону розвідувальних кораблів входять середні розвідувальні кораблі (СРК) "Іван Хурса", "Приазов'я", "Екватор", "Кільдин". До квітня 2017 року входив і середній розвідувальний корабель "Лиман", який 27 квітня зіткнувся зі скотовозом Yozarsif-H, що йшов під прапором Республіки Того (Африка) і затонув. СРК "Лиман" був оснащений секретною апаратурою, яку довелося знищити.

"Думская" з посиланням на власні джерела у Севастополі повідомляла про те, що в момент зіткнення офіцерський склад, вахтовий офіцер і командир корабля перебували в стані сильного алкогольного сп'яніння, на головному командному пункті були тільки недосвідчені матроси. Після зіткнення вода почала заливати машинне відділення і корабель почав тонути. Російські моряки перебралися на борт скотовоза, а "Лиман" пішов на дно.

За кілька місяців до цього, в лютому 2017 року, СРК "Лиман" стежив за військово-морськими навчаннями НАТО "Морський щит" в Чорному морі. У навчаннях брала участь і Україна.

Волонтери звертаються до правоохоронців з проханням сприймати розслідування як повідомлення про злочин, скоєний проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram