ГоловнаПолітика

Путінський указ про "паспортизацію" Донбасу підриває суверенітет України, - країни ЄС у Радбезі ООН

Радбез ООН на прохання України проводить екстрене засідання.

Путінський указ про "паспортизацію" Донбасу підриває суверенітет України, - країни ЄС у Радбезі ООН
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз вважає указ президента Росії Володимира Путіна про видачу російських паспортів в окупованому Донбасі підривом суверенітету України, порушенням Мінських домовленостей і причиною для глобального занепокоєння.

Про це представники країн ЄС у Раді Безпеки ООН заявили на брифінгу перед початком засідання.

Документ оприлюднено на сторінці українського представництва в Twitter.

"Ми, як держави-учасники Європейського Союзу, повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її визнаних кордонів. Підписання російським президентом указу, який дає право, зокрема, особам, які тимчасово проживають на окремих територіях Донецької і Луганської областей, подавати документи на отримання російського громадянства в спрощеному режимі, підриває суверенітет України", - йдеться в заяві.

Представники країн ЄС стверджують, що цей указ суперечить Мінським угодам. Збіг за часом видання указу із закінченням президентських виборів показує наміри Росії надалі дестабілізувати ситуацію в Україні і загострити конфлікт.

Росію закликали утриматися від таких дій, які наражають на небезпеку імплементацію Мінських домовленостей.

Нагадаємо, 24 квітня 2019 року Президент Росії Володимир Путін підписав указ, що дозволяє жителям окремих районів Донецької та Луганської областей отримати громадянство РФ у спрощеному порядку. Цей порядок полягає в тому, що жителі ОРДЛО звільняються від необхідності здавати обов'язкові іспити і від вимоги про проживання в Росії більш ніж п'ять років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram