ГоловнаПолітика

Порушень на виборах було менше, ніж у 2014 році, - "Опора"

Процедурні порушення зафіксовані на 16% дільниць, а в 2014 році - на 20%.

Порушень на виборах було менше, ніж у 2014 році, - "Опора"
Фото: EPA/UPG

У громадянській мережі "Опора" відзначили тенденцію до зниження кількості порушень під час голосування на виборах Президента України, що пройшли 31 березня. У цьому році порушень було зафіксовано менше, ніж на виборах 2014 року.

Про це повідомила координаторка громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська на брифінгу в Києві в понеділок, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми відзначаємо позитивну тенденцію порівняно навіть з президентськими виборами 2014 року. Тобто кількісні показники порушень і їх територіальна приналежність, процентна репрезентація в межах України менша, ніж ми фіксували в 2014 році", - сказала Ольга Айвазовська.

Також в "Опорі" розповіли, що процедурні порушення під час проведення ранкового засідання ДВК фіксували на 16% дільниць, тоді як у 2014 році це було на 20% дільниць. Недопуск спостерігачів на ранкове засідання зафіксували на 0,5% дільниць, тоді як у 2014-му - майже на 5%.

Було зафіксовано багато порушень, пов'язаних з фотографуванням виборчого бюлетеня в кабінці для голосування. "Негативна тенденція під час голосування - це фактично розголошення таємниці волевиявлення і фотографування виборчого бюлетеня. Показники загалом по країні в 2019-му більші, ніж було в 2014 році", - додала Айвазовська.

За її словами, такі факти спостерігачі зафіксували на 10% дільниць.

За даними "Опори", під час підрахунку голосів процедурних порушень було небагато. В організації констатують, що лише на 3% дільниць є скарги або окрема думка членів комісій.

Також Ольга Айвазовська зазначила, що оприлюднена Центральною виборчою комісією явка відповідає дійсності - за даними "Опори", вона становила 63,2%.

Підсумовуючи, координатор громадянської мережі підкреслила, що день виборів відбувся з мінімальною кількістю порушень.

"Ми можемо говорити про те, що день виборів відбувся. Він відбувся з мінімальною кількістю порушень, тенденція яких свідчить про прогрес навіть порівняно з доволі "чистими" виборами 2014 року. Нам би дуже хотілося, щоб другий тур голосування з точки зору процедур і дотримання закону пройшов щонайменше не на гіршому рівні", - сказала Айвазовська.

Нагадаємо, голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук заявила, що ніч підрахунку голосів пройшла без системних порушень. Також вона зазначила, що, за даними електронних протоколів, уже очевидно, що відбудеться другий тур виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram