ГоловнаПолітика

Суд відмовився визнати незаконне прохання Порошенка до патріарха Варфоломія про надання томосу

"Позивач неправильно обрав спосіб захисту порушеного права".

Суд відмовився визнати незаконне прохання Порошенка до патріарха Варфоломія про надання томосу
Президент Украины Петр Порошенко и вселенский патриарх Варфоломей I во время встречи в Стамбуле, 9 апреля 2018.
Фото: пресс-служба президента

Окружний адміністративний суд Києва відмовився визнати незаконне прохання президента Петра Порошенка до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної церкви України.

Про це повідомляється на сайті суду.

Зазначається, що у вівторок, 26 березня суд завершив розгляд справи за позовом громадської організації "Неурядова організація "Верховенство права" до Порошенка щодо встановлення факту відсутності у нього компетенції (повноважень) втручатися в діяльність церкви та релігійних організацій.

Мова в позові йшла про законність скерування звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію ПЦУ.

"Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні докази, суд встановив, що позивачем був неправильно обраний спосіб захисту порушеного права. У зв'язку з цим суд відмовив у задоволенні позову", - наголошується в повідомленні.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному суді.

Нагадаємо, у квітні минулого року Верховна Рада ухвалила проект постанови №8284 на підтримку звернення президента України до Константинопольського Патріарха Варфоломія про надання автокефалії православній церкві в Україні.

15 грудня 2018 року православні церкви в Україні провели об'єднавчий собор. 5 січня Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6-7 січня його отримав предстоятель єдиної української православної церкви Епіфаній.

3 лютого в Софійському соборі відбулася церемонія інтронізації (на світський манер - інавгурації) Епіфанія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram