ГоловнаПолітика

Епіфаній розповів, як на Соборі розділилися голоси між ним і луцьким митрополитом Михаїлом

"Зараз я бачу, що він налаштований позитивно... Ми спілкуємося".

Епіфаній розповів, як на Соборі розділилися голоси між ним і луцьким митрополитом Михаїлом
Фото: священик Іван Сидор

На Помісному соборі Київського патріархату 13 грудня, який пройшов напередодні Об'єднавчого собору 15 грудня 35 із 42 архієреїв УПЦ КП висловилися за висунення на посаду предстоятеля митрополита Епіфанія. П'ятеро були проти, двоє утрималися.

Про це сам Епіфаній розповів в інтерв'ю для Youtube-проекту KishkiNA. "Є відповідний документ, з підписами архієреїв, завжди можна перевірити", - сказав він.

Як відомо, його головним "внутрішнім" конкурентом на предстоятельство був митрополит Луцький і Волинський Михаїл. За власною інформацією LB.ua, його "група підтримки" становила 12 єпископів тільки з числа КП. Напруження дійшло до того, що вранці перед Собором Філарет і Михаїл з його прихильниками спершу перебували в різних приміщеннях.

Коли приїхав Президент Порошенко, Філарет сказав йому, що необхідні гарантії обрання саме Епіфанія, інакше він - Філарет - на Собор не вийде. Їхня розмова тривала близько години. Крім іншого, Президент апелював до людей, які зібралися на площі перед Софією. "Добре, ви можете піти, але що ви скажете їм?" - говорив він. У результаті Порошенкові вдалося врегулювати ситуацію, прихильники Філарета і Михаїла зійшлися в одному приміщенні і вже всі разом вирушили в головний храм, де проходили основні події Собору.

При цьому варто відзначити, що сам Епіфаній весь цей час зберігав спокій і ніякої особливої "агітації" на підтримку своєї кандидатури не проводив.

Безпосередньо на Соборі, який почався з більш ніж двогодинним запізненням, за наполяганням сторони Константинополя за предстоятеля голосували в закритому режимі. "За" такий формат висловилися 142 з 200 делегатів. "Усі 62 архієреї, які були присутні, мали можливість висунути свою кандидатуру", - зазначив Епіфаній.

У підсумку в першому турі самого Епіфанія підтримала 81 особа, владику Симеона (МП) - 56, Михаїла - 38.

"Чи є хтось, хто хоче зняти свою кандидатуру перед другим туром?" - запитав один із головуючих константинопольських екзархів. Ця фраза прозвучала англійською, але Михаїл, який сидів у першому ряду, до того моменту вже зняв навушник. За відомостями LB.ua, помітивши це, Президент Порошенко попросив дозволу повторити те саме українською і при цьому дуже пильно подивився з президії на владику Михаїла.

Митрополит Епіфаній уточнив, що по-українськи фраза дійсно пролунала, але не з вуст Президента, а від екзарха Данила, і дійсно після цього Михаїл узяв самовідвід.

Як повідомляли раніше, після Собору сам Михаїл заявляв, що зняв свою кандидатуру під тиском, ба більше, надалі не виключає для себе можливості очолити ПЦУ. "З мого боку абсолютно ніякого тиску на владику Михаїла не було, - зазначив Епіфаній. - Зараз я бачу, що він налаштований позитивно... Ми спілкуємося. Думаю, в майбутньому будемо співпрацювати в різних галузях, у тому числі в сфері духовної освіти".

Повну версію першої частини ексклюзивного інтерв'ю предстоятеля ПЦУ Епіфанія Соні Кошкіній дивіться тут.

Другу – тут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram