ГоловнаПолітика

Лівим вперше за кілька років вдалося провести в Києві традиційну акцію 19 січня

Кілька десятків людей в оточенні поліції виступили проти ультраправих.

Кілька десятків лівої молоді провели на Михайлівській площі в Києві традиційну акцію, яку організовують щороку в день трагічної загибелі правозахисника Станіслава Маркелова і журналістки Анастасії Бабурової, вбитих російськими неонацистами в 2009 році.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, акція-протест проти ультраправого насильства відбулася в оточенні поліції неподалік від будівлі МЗС України. Її учасники принесли зі собою плакати "Пам'ятати - значить боротися", "Нацизм вбиває", "Його звали Давид", "Бити людей погано".

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

"У 2018-му році відбулися десятки нападів на активістів і простих громадян з боку ультраправих. Це і циганські погроми (включаючи вбивство Давида Папа), і побиття та завдання ножових поранень людям з "неправильними" поглядами на політику, історію або гендер. Наприклад, після заходу 19 січня 2018 року учасники "контракції" побили громадянина Великобританії - за кольорове волосся. Ультраправі перетворюються на політизованих тітушок, що діють на замовлення - вони виявилися замішаними в резонансних вбивствах 2018 року (справи Катерини Гандзюк і Віталія Олешка)", - заявили організатори акції у Фейсбуці.

У 2018 році члени "С14" зірвали в Києві щорічну акцію антифашистів 19 січня. Ліві, як і сьогодні, зібралися на Михайлівській площі, але туди ж прийшли націоналісти, виникла бійка, в результаті чого довелося втрутитися поліції. У 2017 році акцію теж не вдалося провести.

Сьогоднішня акція теж пройшла в присутності правих. Вони принесли зі собою провокаційні плакати "Мертвий лівий не влаштує Голодомор і не організує ГУЛАГ", "Коли ліві не стають жертвами терору, страждають мільйони".

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Після акції її учасників під охороною поліції провели до фунікулера.

Правозахисник Валентин Чемерис
Фото: Макс Требухов
Правозахисник Валентин Чемерис

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Нагадаємо, що журналістку Анастасію Бабурову та адвоката Станіслава Маркелова, який неодноразово захищав права чеченців і антифашистів, вбили російські неонацисти 19 січня 2009 року. Цього дня Маркелов виступав на прес-конференції про дострокове звільнення російського полковника Юрія Буданова, який був засуджений за вбивство 18-річної чеченки.

Коли він разом з позаштатною журналісткою "Новой газеты" Анастасією Бабуровою вийшов з будівлі, йому в потилицю вистрілив кілер. Потім він убив і журналістку, яка заважала нападу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram