ГоловнаПолітика

МЗС України направило Російській Федерації ноту протесту через затримання моряків

Україна вчергове вимагає виконувати норми міжнародного законодавства.

МЗС України направило Російській Федерації ноту протесту через затримання моряків
Фото: argument.ua

Міністерство закордонних справ України вимагає звільнити українських моряків, членів екіпажів українських військових катерів "Бердянськ", "Нікополь" і буксира "Яни Капу", захоплених російською стороною в акваторії Чорного моря ввечері у неділю.

Відповідну ноту протесту МЗС України направило у Міністерство закордонних справ Росії.

"27 листопада 2018 року Міністерству закордонних справ Російської Федерації передано чергову ноту протесту МЗС України у зв'язку з продовженням Росією протиправних дій щодо військовослужбовців ВМС Збройних Сил України… які 25 листопада цього року були захоплені у військовий полон внаслідок чергового акту збройної агресії Російської Федерації проти України в територіальних водах та виключній економічній зоні нашої держави в Чорному морі. Російській стороні поновлено категоричну вимогу негайно звільнити з-під варти захоплених громадян України та забезпечити їхнє безпечне повернення на Батьківщину", - сказано у заяві МЗС України.

Українська сторона вчергове зажадала невідкладного і в повному обсязі забезпечення Російською Федерацією усіх законних прав захоплених громадян України, передбачених Женевською конвенцією від 12 серпня 1949 року про поводження з військовополоненими, а також допуску до них представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Нагадаємо, сьогодні окупаційний суд Криму заарештував на два місяці, до 25 січня 2019 року, усіх 24 моряків, захоплених у полон 25 листопада в Чорному морі поблизу Керченської протоки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram