ГоловнаПолітика

Х Національний експертний форум в Одесі (фотозвіт)

У рамках трьох дискусійних панелей експерти і гості форуму обговорили найактуальніші проблеми України в контексті міжнародної ситуації і прийдешніх виборів.

18 жовтня в Одесі за партнерства Інституту Горшеніна і Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі, а також за підтримки губернатора Одеської області Максима Степанова пройшов Х Національний експертний форум. У рамках трьох панелей учасники та гості заходу обговорили актуальний стан України у зрізі політичних, економічних і міжнародних реалій.

Голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов під час відкриття форуму
Фото: Макс Левін
Голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов під час відкриття форуму

Зокрема, в рамках I дискусійної панелі «Формула миру для України» обговорювали дієві сценарії відновлення суверенітету і територіальної цілісності країни; виклики для безпеки України в контексті передвиборного року; перспективи ситуації на Донбасі; міжнародну коаліцію підтримки України; гібридні загрози в сучасному світі; підходи до вирішення гуманітарної кризи на Донбасі і т.д.

Учасники дискусії: Олександр Литвиненко, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України; Александр Хуг, перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ; Жан-Батіст Жанжен-Вільмер, директор Інституту стратегічних досліджень при Міністерстві оборони Франції (Париж); Іцхак Ілан, заступник директора Загальної служби безпеки Ізраїлю (Шабак) у 2010-2011 роках; Сімон Вайс, аналітик Регіонального офісу Фонду ім. Фрідріха Еберта з питань співпраці і безпеки в Європі (Відень, Австрія).

Модерував панель Марсель Рьотіг, директор Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі.

II дискусійна панель - «Україна - інвестиційний хаб Європи» - зачепила питання економічного характеру: Україна в контексті викликів глобальної економіки; інвестиції як ключовий фактор регіонального розвитку; реформа децентралізації як фактор інвестиційної привабливості регіонів; менеджмент інновацій і інноваційний підхід в економіці; трудова міграція як ризик для інвестиційної привабливості країни; вікно можливостей: скільки часу в України на модернізацію економіки.

Експертами в дискусії виступили: Геннадій Зубко, віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Максим Степанов, голова Одеської обласної державної адміністрації; Ізабель Дюмон, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Франція в Україні; Лі Янг Гу, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Корея в Україні; Іван Міклош, голова Стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні (SAGSUR).

Модератор панелі - Соня Кошкіна, шеф-редактор інформаційного порталу LB.ua.

Протягом III панелі - «Україна в міжнародному вимірі» - учасники дискусії обговорили зовнішньополітичні виклики для України в передвиборному році; міжнародний порядок денний для України; перебіг ключових реформ і їхню оцінку міжнародною спільнотою; політику ЄС щодо України і рух України в ЄС, а також те, як і чому змінилися відносини України з членами ЄС, зокрема країнами Східної Європи.

Учасники дискусії: Павло Клімкін, міністр закордонних справ України; Георгій Логвинський, народний депутат України, віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи (2017-2018); Анніка Вайдеманн, заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні; Сюзан Стюарт, головний науковий співробітник Німецького інституту міжнародних відносин і безпеки (Берлін).

Модератор дискусійної панелі - Дмитро Остроушко, директор міжнародних програм Інституту Горшеніна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram