ГоловнаПолітика

Порошенко: "Газпром" остаточно втратив імідж надійного партнера

Україна знову закликає ЄС відмовитися від проекту "Північний потік-2".

Порошенко: "Газпром" остаточно втратив імідж надійного партнера
Фото: @APUkraine

Президент Петро Порошенко вважає, що "Газпром", відмовившись постачати Україні газ за передоплатою, остаточно втратив імідж надійного партнера.

Про це він сказав на брифінгу після зустрічі з високим представником Європейського Союзу Федерікою Могеріні.

"З огляду на поточну ситуацію, ми повинні зробити важливі висновки. Перше, "Газпром" остаточно втратив імідж надійного партнера в енергетичній сфері для Європейського Союзу і для України. По-друге, "Газпром", а точніше Кремль, чітко засвідчив намір використовувати і в майбутньому питання постачання газу в Європу як засіб геополітичної боротьби, свідомо нехтуючи і контрактними зобов'язаннями, і рішеннями судів", - сказав президент України.

Порошенко сказав, що Україна знову закликає європейських партнерів відмовитися від будівництва газопроводу "Північний потік-2", тому що той загрожує енергетичній безпеці і України, і Євросоюзу.

Нагадаємо, згідно з рішенням Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма від 22 грудня, "Нафтогаз" повинен відновити закупівлі російського газу в обсязі не менш ніж 5 млрд куб. м до кінця дії контракту.

"Нафтогаз" вніс авансовий платіж за березень у розрахунку відновити постачання з Росії, але "Газпром" повернув гроші через претензії до документів, наданих "Нафтогазом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram