ГоловнаПолітика

МВС прокоментувало застосування сили проти журналістів біля Ради

"У бійці, коли багато людей і багато активних дій, могли бути якісь ексцеси".

МВС прокоментувало застосування сили проти журналістів біля Ради
Фото: Сергей Нужненко

Міністерство внутрішніх справ запропонувало журналістам, які постраждали вранці 3 березня під час зачистки наметового містечка біля Верховної Ради, писати офіційні скарги.

"Щодо випадку з «Радіо Свобода» [фотокореспондентом Сергієм Нужненком, якому бризнули газом в обличчя] - ми просимо вибачення. Я не заперечую, що міг статися ексцес і якийсь поліцейський надмірно застосував силу або засіб, але я не побачив цього поки що об'єктивних доказів, крім слів самого репортера. Це може бути правдою, звичайно, але хотілося б трохи більше доказів і заяви, описаних у заяві доказів того - і будемо розбиратися", - заявив прес-секретар МВС Артем Шевченко в коментарі "Детектор Медіа".

Прокуратура Києва за цим фактом уже порушила кримінальне провадження відповідно до статті 171 Кримінального кодексу - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Також прес-секретар МВС прокоментував скаргу журналіста "Інсайдера" Влада Красинського, який теж заявив про застосування сили з боку поліцейських.

"Я не виключаю, що в бійці, коли багато людей і багато активних дій, і якщо журналісти прагнуть потрапити в епіцентр дій серед лав поліцейських, могли бути якісь ексцеси. Зокрема, в «Інсайдера» я бачив, що людина хотіла бути серед правоохоронців, у їхній лаві. І коли правоохоронці йому сказали: «Відійдіть, будь ласка, убік, ви заважаєте нам. Збоку, з боку фіксуйте дії", - журналіст не захотів. І стався якийсь конфлікт, і поліцейський його відштовхнув або відвів. Так, він вважає, що відштовхнув. По тому відео, що журналісти «Інсайдера» оприлюднили, видно, що міліціонер кілька разів говорив: «Відійдіть, будь ласка, убік, збоку ви будете все бачити». Чомусь людина не дослухалася", - заявив Шевченко.

Виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк закликала негайно розслідувати ці факти.

"Давно не було, щоб на акціях протесту спецназівці атакували журналістів з професійними камерами і посвідченнями. Така ситуація є неприпустимою. У нас, по-перше, є питання про рівень професіоналізму спецназівців, які були задіяні в інциденті. По-друге, питання про брак чіткої і видимої ідентифікації спецназівців. Їхні особисті номери тепер нанесені на нижню частину шоломів, ззаду, що ускладнює встановлення винних у злочині. Ми вважаємо, що таку практику ідентифікації спецназівців потрібно однозначно міняти. Запровадження видимої ідентифікації допоможе уникнути таких інцидентів у майбутньому", - сказала Романюк.

Водночас журналіст Reuters Сергій Каразій у фейсбуці, навпаки, відзначив адекватну поведінку правоохоронців під час силових дій. "Про роботу преси та поліції сьогодні. У цьому сенсі - найбільш адекватна поліція за 27 років. Зайшов, знявся, записав усіх, кого треба з обох сторін, вийшов. Жодних перешкод. Декілька збуджених поліцейських огризнулися  кілька разів, але далі  від цього не пішло. Знаю, що в одного з колег склалося інше враження, але на те, можливо, були якісь причини. Загалом ЗМІ та силовики цілком можуть співіснувати. Доведено в Україні. PS. Узимку 2013-14 року в аналогічній ситуації я, якби і зайшов усередину периметра, оточеного «Беркутом», то вже не вийшов. Про «знявся» навіть не йдеться", - написав він.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram