ГоловнаПолітика

Детективи НАБУ затримали колишніх керівників Адміністрації морпортів

Серед затриманих - колишній директор АМПУ Андрій Амелін і його заступники.

Детективи НАБУ затримали колишніх керівників Адміністрації морпортів
Андрей Амелин
Фото: glavcor

Детективи Національного антикорупційного бюро затримали колишніх керівників Адміністрації морських портів за підозрою в розтраті бюджетних коштів.

Як повідомляє "Думская" з посиланням на джерела в правоохоронних органах, серед затриманих в Одесі - колишній директор Адміністрації морпортів Андрій Амелін і його заступники.

"Обшук на території одеського філіалу проводили на підставі постанови слідчого судді Солом'янського районного суду Києва і в рамках кримінального провадження, відкритого щодо подій 2015 року, - йдеться в повідомленні Адміністрації. - Мова про ймовірне привласнення грошових коштів посадовими особами ТОВ «Техморгідробуд Миколаїв» за попередньою змовою з колишнім керівництвом АМПУ. Вилучаються документи, перераховані в постанові суду. Ми надаємо всебічну підтримку в проведенні слідчих дій, адже для нас важливо виявлення фактів зловживань на місцях і притягнення винуватих до відповідальності", - розповів заступник голови АМПУ з морської і внутрішньої безпеки Сергій Гронський.

Ідеться про днопоглиблення в Бердянському та Маріупольському портах, яким у 2015-2016 роках займалася компанія "Техморгідробуд". Спочатку вартість робіт була визначена на суму 290 млн 310 тис. гривень. Потім "з'ясувалося", що гавані поглибили недостатньо, і 11 грудня 2015 року з ініціативи Амеліна було оголошено ще один конкурс, який виграв той самий "Техморгідробуд". Цього разу вартість робіт становила 712,18 млн гривень.

Договорами між АМПУ і "Техморгідробудом" зацікавилися правоохоронці, які засумнівалися і в прозорості конкурсів, і в оцінці вартості робіт, і в якості виконаного днопоглиблення.

14 травня 2016 року за факту казнокрадства було відкрито кримінальне провадження. Спочатку його розслідувала СБУ (те, що трапилося кваліфікували ще й за статтею про фінансування тероризму). Згодом справу передали НАБУ. Крім слідчих дій, Бюро подало позов до столичного госпсуду про визнання недійсним другого "днопоглиблювального" договору.

Амеліна затримували в липні 2016 року як підозрюваного в іншому провадженні - за фактом розтрати коштів, призначених на закупівлю пального. Він вийшов на волю під заставу в розмірі 1,4 млн гривень.

Нагадаємо, Амеліна було призначено головою АМПУ в квітні 2014 року. На цій посаді він змінив іншого одесита, Юрія Васькова. Влітку 2016 року Амеліна відсторонили від посади, а через кілька місяців звільнили. У січні минулого року Адміністрацію очолив Райвис Вецкаганс.

Сьогодні, 29 січня, детективи НАБУ провели обшуки в Адміністрації морпортів на території Одеси, в Миколаївській області та в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram