ГоловнаПолітика

Український консул відвідав незаконно утримуваного в СІЗО Краснодара Павла Гриба

Стан здоров'я заарештованого не поліпшився, рекомендації українських професорів ігноруються.

Український консул відвідав незаконно утримуваного в СІЗО Краснодара Павла Гриба
Фото: Ніл Ракша/ Главком

Український консул відвідав незаконно утримуваного в СІЗО Краснодара (РФ) громадянина України Павла Гриба. Стан його здоров'я не покращився, повідомив офіційний представник департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич.

"23 жовтня в СІЗО Краснодара відбулася зустріч консула України з незаконно утримуваним Російською Федерацією громадянином України Павлом Грибом", - сказав Кирилич агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Він також вказав, що зустріч тривала приблизно годину.

"Адміністрацією було висунуто вимогу, щоб зустріч проходила виключно російською мовою, в присутності заступника начальника СІЗО, а також одного з охоронців, який здійснював відеоспостереження зустрічі", - додав представник МЗС.

Кирилич уточнив, що стан здоров'я Павла Гриба не поліпшився, позитивного ефекту від призначених препаратів він не відчув, навпаки, від одного з них відчував себе слабкіше.

"За результатом медичного обстеження з російської сторони немає протипоказань його перебування в СІЗО", - також сказав представник МЗС.

У свою чергу, батько Павла Ігор Гриб також констатував погіршення стану здоров'я сина.

"Зовнішній вигляд поганий, кількість виразок на обличчі, шиї і тулуба не зменшується, частина кровоточить", - написав він у фейсбуці в понеділок увечері.

За його словами, на сина чиниться тиск у питанні прийому лікарських засобів.

"…чиниться тиск на Павла щодо примусового прийому ліків, які прописав лікар СІЗО без розуміння хвороби (ці ліки протипоказані, стає погано). Однак відмова від прийому ліків, призначених лікарем СІЗО, може розцінюватися адміністрацією СІЗО як "порушення режиму" і спричинити дисциплінарну відповідальність", - зазначив Ігор Гриб.

Так, за його словами, можуть ввести обмеження на передачі продуктів, посадити в карцер і ін. В той же час рекомендації українських професорів ігноруються.

Він також повідомив, що Павлу передали теплі речі і продукти харчування.

Як повідомлялось, заарештованому в Росії Павлу Грибу закидають підготовку вибуху в школі. За версією слідства, українець дотримується радикальних націоналістичних поглядів і схиляв свою знайому жительку Краснодарського краю зробити підрив саморобного вибухового пристрою на випускний лінійці в середній школі №26 міста Сочі.

Грибу пред'явлено звинувачення за ч. 1 ст. 205.1 КК РФ (сприяння терористичній діяльності).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram