ГоловнаПолітика

Яценюк: найкраща гарантія української безпеки - це членство в НАТО

Екс-прем'єр акцентував на необхідності реформування армії.

Яценюк: найкраща гарантія української безпеки - це членство в НАТО

«Україна потребує юридично зобов'язуючих гарантій безпеки, за яких жодна країна, в тому числі і Російська Федерація, не порушуватиме територіальну цілісність і суверенітет української держави», - наголосив лідер партії "Народний фронт", екс-прем'єр-міністр Арсеній Яценюк під час урочистого засідання Кабінету Міністрів, присвяченого 100-річчю уряду України.

При цьому Яценюк зазначив, що зараз для України чітко визначене її місце - «це місце в єдиній європейській сім'ї»: «Ми довго йшли до цього. Росія нам не давала можливості це зробити».

«Сьогодні питання членства України в Європейському Союзі стоїть на порядку денному для України, і переконаний, що настане час, коли для всіх країн-членів ЄС це також стане актуальним питанням - прийняття України до Європейського Союзу», - зазначив він.

Лідер «Народного фронту» наголосив, що питання безпеки держави є сьогодні найважливішим - «війська, армія і захист нашої нації»: «Росія саме військовими заходами намагалася і намагається знищити українську державу».

«Тому Україна потребує гарантій безпеки. Не тих гарантій, які були підписані Будапештським меморандумом, а юридично зобов'язуючих гарантій для української держави, при яких жодна країна, в тому числі і Російська Федерація, не порушуватиме територіальну цілісність і суверенітет української держави», - зауважив Арсеній Яценюк.

«Найкраща гарантія української безпеки - це членство України в НАТО. Не всі країни-члени НАТО готові до прийняття такого рішення. Український народ до цього готовий. І саме тому Україні необхідно продовжувати реформу Збройних сил для того, щоб війська України повністю відповідали стандартам Альянсу», - наголосив лідер «Народного фронту».

Арсеній Яценюк зазначив, що нинішній захід «має дуже глибоке історичне коріння»: «Незважаючи на ті випробування, які наша українська держава і український народ відчуває протягом останнього століття, нам вдалося зберегти нашу країну».

«Ми пройшли світові війни, ми пройшли голодомори, радянську окупацію. Ми пройшли знищення української політичної еліти - цілеспрямоване знищення радянською владою кращих синів і дочок України. Але ми вистояли», - сказав він.

Зі столітньої історії треба зробити висновки, наголосив лідер «Народного фронту»: «Історія повторилася знову. Але сьогодні вона повторилася зовсім по-іншому, ніж 100 років тому. 100 років тому Росія відправила свої війська для того, щоб знищити молоду українську демократію. Три роки тому Росія відправила свої війська до Криму, в Донецьк і Луганськ, щоб знищити незалежну Україну».

«Ми опинилися перед екзистенційним питанням виживання української держави. І ми не повторили помилок, які, на жаль, призвели колись до падіння незалежної України. Ми знайшли в собі сили, незважаючи на внутрішній політичний опір, який є сьогодні в Україні так само, як і 100 років тому, поставити інтереси держави і нації вище, ніж особисті», - зазначив він.

Арсеній Яценюк висловив сподівання, що через певний час «на цьому місці буде прем'єр-міністр незалежної України - члена Європейського Союзу і члена НАТО».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram