ГоловнаПолітика

Нацгвардієць Марків залишиться під арештом в Італії до вересня

Найближчим часом українця можуть перевести в іншу в'язницю.

Нацгвардієць Марків залишиться під арештом в Італії до вересня
Фото: фотопроект "Если бы не война"

Розгляд судової справи заарештованого в Італії військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа продовжать у вересні, повідомив у понеділок адвокат військового за підсумками допиту його підзахисного.

На той час Марків залишається під вартою, і про зміну запобіжного заходу для нього поки що не йдеться, повідомив адвокат виданню "Радіо "Свобода".

У понеділок під час шестигодинного допиту сторона захисту заявила про невинуватість Марківа і відсутність прямих доказів його причетності до загибелі італійського фоторепортера. 30 червня в італійській Болоньї Марківа затримали за підозрою в умисному вбивстві італійського фотографа на Донбасі три роки тому.

Як пояснив суддям адвокат затриманого, по-перше, Віталій Марків був на місці події як солдат і не міг приймати рішень про ту чи іншу військову дію, по-друге, з матеріалів справи не можна наочно оцінити, на якій відстані від іноземних журналістів перебував Марків. У нього, до того ж, не було міномета, про що свідчать документи, надані керівництвом Національної гвардії України. Сторона звинувачення стверджує, що Марків убив італійця Андреа Роккеллі з міномета 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська, в той час окупованого.

Сторона захисту концентрується зараз на отриманні дозволу від прокуратури італійського міста Павія, де Марківа тримають під арештом, щоб допитати свідків в Україні та відвідати місце подій на Донбасі. У разі позитивної відповіді прокуратури поїздка в Україну може відбутися наприкінці літа, спрогнозував адвокат Марківа.

Аналізуючи перебіг судової справи, захисник Марківа Раффаеле делла Валле вважає передчасним ставити питання про зміну запобіжного заходу для підзахисного, оскільки поки що не бачить перспектив для позитивної відповіді суду на можливе прохання відпустити Марківа під домашній арешт.

Також у понеділок після допиту підозрюваного вдруге відвідали українські дипломати. Вони розповіли, що умови утримання Марківа задовільні, він читає, відвідує спортзал, психологічний стан - нормальний. У вівторок уперше військовослужбовця повинні відвідати родичі.

"Радіо Свобода" з посиланням на дипломатичні джерела пише, що найближчим часом Марківа можуть перевести в іншу в'язницю.

Прокуратура міста Павія (регіон Ломбардія) звинувачує Марківа, громадянина Італії та України, в умисному вбивстві з міномета італійського фотографа Андреа Роккеллі 24 травня 2014 року в окупованому на той час Слов'янську Донецької області. Генеральна прокуратура України стверджує, що Марків не міг цього зробити, тому що на озброєнні Національної гвардії, в лавах якої служить Марків, тоді взагалі не було мінометів. Також у ГПУ нагадали, що в той час згадану територію не контролювала українська влада і Роккеллі був у зоні бойових дій без належного узгодження з владою України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram