ГоловнаПолітика

ГПУ попросила Раду зняти недоторканність з Лозового, Довгого, Дейдея, Розенблата і Полякова (оновлено)

Першому закидають несплату податків, другому - земельні махінації.

Євген Дейдей, Олесь Довгий, Андрій Лозовий
Фото: Главком, Lb, facebook
Євген Дейдей, Олесь Довгий, Андрій Лозовий

Генеральна прокуратура надіслала у Верховну Раду подання на зняття недоторканності з народного депутата Андрія Лозового (Радикальна партія).

Про це повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

Його хочуть притягнути до кримінальної відповідальності за статтею 212 Кримінального кодексу - ухилення від сплати податків на суму 1,8 млн грн.

Оновлення 15:50. Згодом Луценко написав, що передав у Раду також подання на Олеся Довгого ("Воля народу"). Йому закидають зловживання службовими обов'язками з метою незаконного відчуження 10 земельних ділянок заказника "Острів Жуків" загальною площею 44,25 га.

Оновлення 17:35. Також до парламенту внесено подання на нардепа Євгена Дейдея з "Народного фронту". Його звинувачують у незаконному збагаченні на суму 6,1 млн гривень.

Оновлення 18:09. Луценко вніс подання до парламенту про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт народного депутата Бориса Розенблата (Блок Петра Порошенка). Йому інкриміновано зловживання впливом і хабарництво на загальну суму 280 тис. доларів.

Борис Розенблат
Фото: Макс Требухов
Борис Розенблат

Оновлення 19:16. У Раду також надійшло подання на зняття недоторканності з нардепа Максима Полякова "Народний фронт"), повідомив агентству  "Інтерфакс-Україна" прес-секретар спікера парламенту Андрій Ковальов.

Оновлення 19:27. Луценко в фейсбуці підтвердив, що вніс до ВР подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт Полякова, "в діях якого вбачаються ознаки хабарництва на суму 7500 доларів".

Фото: procherk.info

Нагадаємо, 19 травня ГПУ повідомила, що під час спільної з САП і НАБУ перевірки електронних декларацій підготовлено подання на зняття депутатської недоторканності з народних депутатів Геннадія Бобова (ст. 212, 366, прим. 1 КК України), Євгена Дейдея (ст. 368, прим. 2 КК України) та Андрія Лозового (ст. 212, 368, прим. 2 КК України).

23 травня в ГПУ повідомили, що генпрокурор повернув у САП на доопрацювання подання на Лозового і Дейдея.

Подання на Бобова скерували у Верховну Раду, але через три дні Бобов сплатив у бюджет 37,9 млн грн податкової недоїмки. У ГПУ після цього повідомили, що подання на Бобова відкличуть.

Дейдей - депутат коаліції, входить у фракцію "Народного фронту". Лозовий - депутат від Радикальної партії. Бобов представляє депутатську групу "Відродження".

20 червня стало відомо, що прокуратура має подання ще щонайменше на трьох депутатів - Олеся Довгого ("Воля народу"), Бориса Розенблата (БПП) і Максима Полякова (НФ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram