ГоловнаПолітика

ОБСЄ закликала Раду змінити процедуру призначення омбудсмена

Бюро з прав людини хоче, щоб у виборах брало участь громадянське суспільство.

ОБСЄ закликала Раду змінити процедуру призначення омбудсмена

Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ рекомендувало Верховній Раді переглянути процес обрання і призначення уповноваженого з прав людини.

Про це йдеться у зверненні бюро до голови Ради Андрія Парубія.

БДІПЛ наголошує, що поточна процедура, коли комітет Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин своїм рішенням підтримав трьох кандидатів на посаду омбудсмена, суперечить Паризьким принципам (принципи стосуються статусу національних установ, що займаються заохоченням і захистом прав людини) і робить процес призначення залежним від політичного впливу.

На думку бюро, це може підірвати довіру громадськості до органу в цілому.

"БДІПЛ наполегливо рекомендує переглянути поточний процес обрання і призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини", - сказано в заяві.

На думку бюро, необхідно забезпечити відкриті консультації за участю громадянського суспільства для обрання нового омбудсмена.

Нагадаємо, Рада розгляне питання призначення омбудсмена на пленарному засіданні 6 червня. Кандидатами є депутати Людмила Денисова (фракція "Народний фронт"), Сергій Алексєєв (Блок Петра Порошенка) і адвокат Андрій Мамалига (кандидатуру подала фракція Радикальної партії).

Термін повноважень чинного омбудсмена Валерії Лутковської завершився 27 квітня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram