ГоловнаПолітика

Блажівська: Адміністративні суди - індикатор рівня демократії в державі

"Принципи верховенства права - це фундамент, який не можна порушувати".

Блажівська: Адміністративні суди - індикатор рівня демократії в державі

Адміністративні суди є індикаторами демократії в державі. За результатами судових оскаржень можна говорити, відбулися та чи інша реформа в країні, і наскільки вона була успішною. Про це заявила віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів України Наталія Блажівська в ході Першого форуму з прямого оподаткування.

«Судова практика, яка склалася на даний момент в питаннях трансфертного ціноутворення, ще поки невелика. Однак адміністративни суди вже готові до таких позовів. Нами проведена ціла серія навчальних заходів для суддів адміністративних судів з різноманітних аспектів трансфертного ціноутворення. Бізнес повинен бути впевнений, що у випадку виникнення спору з фіскальними органами, він отримає чітке, зрозуміле, законне рішення. Це важливо для інвестиційної привабливості держави», - зазначила вона.

На думку Н. Блажівської принцип стабільності податкового законодавства не випадково закріплений безпосередньо в Податковому Кодексі. Це природнє закріплення досягнень європейської правової думки та практики Європейського суду з прав людини. «Якщо звернутися до рішення ЄСПЛ «Щокін проти України», то в ньому Суд наголошує на необхідності дотримання державою якості, чіткості та передбачуваності закону. А принципи верховенства права  - це фундамент, який не можна порушувати», - резюмувала віце-президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів.

У своєму виступі начальник Головного управління Державної фіскальної служби України м.Києві Людмила Демченко звернула увагу на прийняття в кінці минулого року Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні», який розмежував функції податкової інспекції на районний та обласний рівні.

«Податкові інспекції на районному рівні виконують виключно сервісні функції (обслуговування, реєстрація та ведення обліку платників податків, і т.п.), а фіскальні функції виконуються на обласному рівні», - сказала вона.

На думку головного фіскала столиці, оптимізація ДФС містить низку позитивних моментів. «По-перше, це значне зменшення контрольних заходів. По-друге, зменшення кількості запитів на підприємства. По-третє, це надасть можливість заощадити час платника податків на контакти з фіскальною службою », - пояснила Л. Демченко.

Крім цього, вона зупинилася на запровадженні системи автоматичного блокування податкових накладних. «Якщо добросовісний платник сформував кредит і у нього на вході зареєстрована податкова накладна – з 1-го липня ніхто не має права вийти до нього на перевірку і зняти з нього цей кредит», - зазначила керівник столичної фіскальної служби.

Довідка. Перший форум з прямого оподаткування організований Асоціацією податкових радників, Асоціацією адміністративних суддів, Асоціацією адвокатів України та платформою про податки TaxLink. Основними темами обговорення були: порядок адміністрування прямих податків, загальне декларування, спрощена система оподаткування та судова практика при вирішенні податкових спорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram