ГоловнаПолітика

Суд залишив бізнесмена Абдуллаєва під домашнім арештом до ухвалення рішення про політпритулок

Родича покійного Іслама Карімова затримали в "Жулянах" у січні цього року.

Суд залишив бізнесмена Абдуллаєва під домашнім арештом до ухвалення рішення про політпритулок
​Акбарали Абдуллаев
Фото: fergananews.com

Печерський суд Києва вирішив залишити під домашнім арештом на 2 місяці родича покійного президента Узбекистану Іслама Карімова бізнесмена Акбара Абдуллаєва до ухвалення рішення про надання політичного притулку. Про це йдеться у відповідному рішенні суду, копію якого має в своєму розпорядженні РБК-Україна. 

"Рішення Печерського суду є позитивним прецедентом не лише в розрізі міжнародної практики, а й для України загалом. Коли суд називає біле - білим, а чорне - чорним і стає на захист прав невинного, значить процес реформування судової системи вже запущено і він дає перші плоди. Справа Акбара Абдуллаєва є показовою. Чи готова Україна змінити статус глибоко корумпованих судів та почати дотримуватися суворої букви закону Женевської конвенції? Покаже час. Але динаміка є", - прокоментував рішення політолог Вадим Карасьов.

Відзначимо, після свого заарештування в київському аеропорту в січні цього року Абдуллаєв подав запит у міграційну службу України про надання політичного притулку. Раніше українські ЗМІ повідомляли, що сам Абдуллаєв вважає запит на екстрадицію політичним замовленням і серйозно побоюється за своє життя у разі повернення на батьківщину, оскільки його ліберальна позиція перебуває в політичній конфронтації з авторитарною правлячою елітою Узбекистану.

Нагадаємо, що узбецька влада оголосила підприємця і політичного опонента Акбара Абдуллаєва в міжнародний розшук. У січні цього року в київському аеропорту "Жуляни" Абдуллаєва затримали українські силовики і помістили до Лук'янівського СІЗО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram