ГоловнаПолітика

Янукович розповів, як Турчинов давав команду розвернути його вертоліт

"Військовий диспетчер дав наказ льотчикам повертатися до Харкова. Йому такий наказ дав Турчинов".

Янукович розповів, як Турчинов давав команду розвернути його вертоліт
Фото: EPA/UPG

Колишній президент Віктор Янукович заявив, що коли він летів із Харкова до Донецька в лютому 2014 року, диспетчери погрожували підняти винищувачі на перехоплення його вертольота.

"Сталося так, що коли я летів до Донецька, подзвонив військовий диспетчер і дав наказ льотчикам повертатися до Харкова. Я поставив це питання: хто він такий, що він дає накази президенту України? Він відповів, що йому такий наказ дав голова Верховної Ради Турчинов Олександр Валентинович. Льотчик відповів, що на борту в нього перебуває Президент України, верховний головнокомандувач. Він [диспетчер] йому почав погрожувати, що підніме винищувачі і вони змусять силою сісти на землю", - розповів Янукович під час допиту.

За його словами, друга спроба затримати його була в Донецьку, де його "зустріли зі зброєю в руках" співробітники Державної прикордонної служби. "Як вони сказали, їм було наказано мене затримати. Я сказав: ви розумієте, що ви робите? Це злочин!"

На думку Януковича, це може бути підставою для кримінального провадження "про замах на життя президента".

У зв'язку із цим він вирішив їхати до Криму автомобілем.

Нагадаємо, Янукович виїхав зі своєї резиденції в Межигір'ї, до Харкова прибув у ніч на 22 лютого 2014 року. Там Янукович переночував і після обіду з кортежем вирушив з резиденції в аеропорт. Через годину (у другій половині 22 лютого 2014 роки) екс-гарант з охороною приземлився в Донецьку. Метою поїздки було дістатися до реактивного літака "Фалькон", але літак не випустили співробітники ДПСУ. Тому вранці наступного дня Янукович вирушив у бік Криму. Там його зустріли російські військові, посадили на десантний катер і вивезли до Новоросійська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram