ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про незалежного енергорегулятора

На склад НКРЕКП чекає переформатування.

Порошенко підписав закон про незалежного енергорегулятора
Фото: www.president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон про незалежного регулятора у галузі електроенергії і комунальних послуг.

Про це йдеться в картці відповідного законопроекту №2966-д на сайті Верховної Ради.

Нинішня Національна комісія була створена указом президента від 27 серпня 2014 року замість Нацкомісії регулювання енергетики і Нацкомісії регулювання комунальних послуг. Членів нової комісії тоді призначив президент.

Новий закон передбачає, що поточний склад поступово відправлять у відставку - впродовж 18 місяців (щопівроку звільнятимуть по три, два і два члени комісії). Членів комісії, які прийдуть їм на заміну, вибиратиме конкурсна комісія у складі п'яти осіб (двоє від президента, двоє від Ради й одна від Кабміну).

Посадові особи регулятора нестимуть персональну відповідальність за зловживання владою або неналежне виконання своїх обов'язків. Будь-які усні або письмові вказівки членам регулятора матимуть наслідки у вигляді кримінальної відповідальності. Термін повноважень членів регулятора становитиме шість років, одна людина не зможе бути членом регулятора більше, ніж два терміни.

Від ухвалення цього законопроекту залежало отримання Україною 600 млн євро макрофінансової допомоги Європейського Союзу. Також про важливість цього законопроекту заявляли посли країн "Великої сімки" та Європейський банк реконструкції та розвитку. ЄБРР, зокрема, заявив, що незалежна НКРЕКП необхідна для приватизації підприємств енергетичної галузі.

Перше читання законопроекту про НКРЕКП відбулося 12 квітня, 14 липня його розглядали в другому читанні, але не змогли затвердити і відправили на повторне читання. У другому читанні документ прийняли 22 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram