ГоловнаПолітика

Україна не повинна повертати Росії "кредит Януковича", - міністр

Це був політичний кредит, який нас змусили взяти.

Україна не повинна повертати Росії "кредит Януковича", - міністр
Фото: 24tv.ua

Україна не повинна повертати Росії 3 мільярди доларів, які були отримані під час правління Віктора Януковича, напередодні Євромайдану.

Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк в ефірі Еспресо.TV.

"Це був політичний кредит, який нас змусили взяти", - пояснив міністр.

За словами Данилюка, ці кошти в той час могли піти на різні виплати в державі.

"Наша позиція полягає в тому, що ми не повинні повертати ці гроші", - сказав Данилюк.

Як повідомляли, суд заборонив погашати російський кредит на $3 млрд.

Нагадаємо, Україна винна Росії $3 млрд за спірними облігаціями, які були випущені наприкінці 2013 році як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Минулого року Україна реструктуризувала більшість євробондів, домігшись від приватних кредиторів списання 20% боргу. Однак Росія заявила, що вона офіційний кредитор, і тому пропозиція України неприйнятна. Україна, своєю чергою, відкинула можливість погашення боргу без реструктуризації і ввела мораторій на його виплату.

1 січня Росія оголосила, що Україна не здійснила платіж у загальній сумі 3,075 млрд доларів, і таким чином увійшла в стан дефолту. Російська влада звернулася до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедури, необхідні для подачі позову до англійського суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram