ГоловнаСуспільствоЖиття

Константинополь створює комісію з питань української автокефалії

У Стамбулі відбулося засідання Священного Синоду Константинопольського Патріархату.

Константинополь створює комісію з питань української автокефалії
Фото: EPA/UPG

12-13 липня в Стамбулі відбулося чергове засідання Священного Синоду Константинопольського Патріархату. Про це повідомляє сайт Синоду.

Серед інших питань Синод розглянув раніше надіслане звернення Верховної Ради України Вселенському патріарху Варфоломію, в якому містився заклик про дарування Українській Церкві автокефалії. Синод прийняв рішення передати це питання для вивчення спеціальної комісії.

Очевидно, що це найбільш логічна реакція Константинопольської Церкви, яка цілком відповідає процедурам, прийнятим у таких випадках. Проміжне рішення прийнято, і воно дає Константинопольській Церкви свободу дій.

Як повідомляли раніше, Верховна Рада надіслала звернення до Вселенського патріарха Варфоломія I з проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Зокрема, Рада попросила Варфоломія видати томос (указ) про автокефалію Православної церкви в Україні, на основі якого вона могла б зайняти належне місце в сім'ї помісних Православних церков.

Також парламент просить Варфоломія взяти активну участь у подоланні наслідків церковного розділення шляхом скликання під егідою Вселенського патріархату Всеукраїнського об'єднавчого Собору, який би вирішив усі спірні питання і об'єднав українське православ'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram