ГоловнаЕкономікаДержава

Гройсман забракував формулу Роттердам+ для ціни вугілля

Нову формулу представлять 6 липня

Гройсман забракував формулу Роттердам+ для ціни вугілля
Фото: newsprolife.com.ua

Прем'єр Володимир Гройсман назвав неприйнятною нову формулу розрахунку ціни енергетичного вугілля у визначенні оптової ринкової ціни на електроенергію. Ця формула пов'язує вартість вугілля з індексом в порту Роттердама (Нідерланди) з урахуванням витрат на його доставку в Україну.

"Я на минулому засіданні дав доручення, щоб уряд розібрався з формулою... Це рішення незалежного регулятора, який уряду не підпорядковується, але ж уряд не буде сидіти і спостерігати за тим, як формується ціна на вугілля в Україні. Я вважаю, що схема Роттердам+ є неприйнятною", - сказав він на засіданні Кабінету Міністрів в п'ятницю.

Гройсман підкреслив, що це рішення НКРЕКУ спричинило за собою збільшення ціни на електроенергію для промисловості, що, у свою чергу, негативно позначається на конкурентоспроможності національної економіки.

"Відучора вже збільшено ціну на електроенергію для промисловості... Тож, це ми створюємо конкурентну економіку або, навпаки, встановлюємо непомірні ціни, які можуть для економіки мати важкі наслідки?" - сказав прем'єр.

За словами першого віце-прем'єр-міністра, збільшення цін на електроенергію для промисловості збільшить інфляцію і зростання споживчих цін.

"Зростання електроенергії розкрутить маховик інфляції і цін, що впливатиме на добробут людей, чого ми не можемо допустити", - зазначив Кубів.

Він додав, що провів спеціальне засідання за формулою Роттердам+ за участю всіх профільних міністерств і відомств.

"У вівторок [5 липня] служби повинні відповісти, якою буде прозора формула, як формується ринок електроенергії, і в середу [6 липня] буде зроблено публічний висновок, який представлять уряду. Формула повинна відображати ціну, і ніхто не повинен платити зайвого", - сказав Кубів.

Нагадаємо, НКРЕКУ наприкінці квітня почало застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України". В результаті очікуване зростання прогнозної ОРЦ за підсумками 2016 року становитиме близько 13,6%.

Від підвищення ціни на вугілля найбільший прибуток отримають підприємства Ріната Ахметова.

Кілька експертів розкритикували нову формули ціни на вугілля, особливо врахування у ній транспортного плеча, вказуючи на низьку якість українського вугілля, профіцитність внутрішнього ринку і близькість профіцитних польського і російського вугільних ринків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram