ГоловнаПолітика

Співмешканка голови НКРЕКП купила будинок за $2 млн

Маєток купили за місяць до введення вигідної Ахметову формули покупки вугілля.

Співмешканка голови НКРЕКП купила будинок за $2 млн
Фото: http://bihus.info

У лютому 2016 року співмешканка голови Нацкомісії регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитра Вовка купила будинок у селі Іванковичі під Києвом. Вартість особняка ріелтори оцінюють у 1,5-2 мільйони доларів, йдеться в розслідуванні Мар'яни Мотрунич для програми "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Офіційно нерухомість оформлена на Лілію Сильченко. Сильченко не має і ніколи не мала бізнесу. Її батьки теж не були підприємцями. Де вона працює - невідомо. Документального підтвердження зв'язку між Сильченко та Вовком немає, проте сусіди Сильченко впізнали фотографію Вовка, а журналісти пізно ввечері зустріли голову НКРЕКП біля будинку Сильченко. Вовк при цьому заявив, що має право на особисте життя.

Журналісти при цьому наголошують, що через місяць після покупки будинку НКРЕКП змінила формулу ціни на вугілля, яке держава закуповує для теплоелектростанцій. Нова формула отримала назву "Роттердам + доставка". За цією формулою вугілля українських виробників купують за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем до порту). Більше того, до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

Однак Україна не завезла з Роттердама жодної тонни вугілля. Воно потрапляє на українські електростанції з непідконтрольних територій у Луганській і Донецькій областях, а також із Волинської, Львівської та Дніпровської областей.

Журналісти програми нагадують, що відразу після затвердження формули облігації вугільно-енергетичного монополіста компанії ДТЕК Ріната Ахметова зросли на 40%. Гендиректор ДТЕК Максим Тимченко в квітні повідомив, що ці облігації скуповувала інвесткомпанія ICU. Вовк із 2009-го по 2013 рік працював віце-президентом із корпоративних фінансів у компанії ICU Валерії Гонтаревої.

Нова методика "Роттердам + доставка" стала однією з причин підвищення комунальних тарифів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram